Tonkatsu sando

De meest populaire sandwich van het moment komt helemaal overgewaaid uit Japan en bestaat uit witte sneetjes brood met gepaneerd varkensvlees ertussen. Je eet deze krokante sando uit het vuistje met een pittige dip erbij.

Ingrediënten

  • 40 g wakame
  • 125 g ketchup
  • 2 eetlepel worcestershiresaus
  • 2 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepel mirin
  • 0.75 dl sake
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 10 g gember
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel maïszetmeel
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 2 ei
  • 0 olijfolie
  • 200 g panko
  • 4 varkensspiering
  • 0 arachideolie
  • 8 sneetjes toastbrood
  • 0 sesamzaadjes
  • 0 sesamolie

Benodigdheden

  • een garde
  • een vergiet
  • een vleeshamer
  • keukenpapier
  • bakpapier
  • een rasp

Partners

Bereiding

Laat de gedroogde wakame weken in kokend water.

De saus

Neem een mengschaal en doe er de ketchup in. Voeg de juiste hoeveelheden worcestershiresaus, sojasaus en mirin toe.

Schenk er de sake bij en voeg een toefje Japanse mosterd toe. Verwarm het mengsel in een pan op een zacht vuur. Roer er wat suiker bij met een garde.

Schil het stukje gember en pel de look. Rasp beide ingrediënten fijn in de saus.

Laat de saus 10 minuten pruttelen op een zacht vuur.

Het vlees

Verzamel drie schalen om de lappen spiering te paneren. Doe in de eerste schaal twee delen bloem en één deel maïzena. Kruid met peper en zout. Scheid de eieren en doe het eiwit in de tweede schaal. Klop de eiwitten even los met een scheutje olie. In het laatste schaaltje giet je een flinke bodem panko.

Snijd het vet van de spiering. Leg de lappen vlees tussen twee vellen bakpapier en klop ze voorzichtig plat met een vleeshamer.

Schenk een flinke bodem arachideolie in een ruime pan. Verhit de olie op een matig tot stevig vuur.

Paneer het vlees. Bepoeder elke lap met de mix van bloem en maïszetmeel, wentel ze door het eiwit en geef ze tenslotte een krokante jas van panko.

Leg het vlees (in delen) in de hete olie. Draai de spiering na enkele minuten om, zodra de korst goudgeel kleurt. Laat het vlees nog enkele minuten verder bakken.

tip
De baktijd is afhankelijk van de dikte van de lappen spiering. Reken ongeveer 4 minuten langs elke zijde. Het varkensvlees moet gaar zijn tot in de kern.

Laat het gebakken varkensvlees uitlekken op een vel keukenpapier.

Afwerken en serveren

Giet de wakame af en spoel onder koud stromend water.

Verhit een scheut arachideolie in een tweede pan.

Smeer het brood in met de zelfgemaakte saus. Leg telkens een stuk gebakken varkensvlees tussen twee sneetjes brood.

Bak de tonkatsu sando krokant in de olie.

Serveer de sandwich met een potje saus om te dippen en een portie wakame. Strooi eventueel wat sesamzaadjes over de wakame en werk af met sesamolie.

Tonkatsu sando