Tonijnsteak met rijstnoedels en een Thaise dressing

Tonijn is een luxeproduct dat je beslist niet elke dag hoeft te eten. Maar, heel af en toe mag je je eens laten verleiden om zo’n stukje edele vis op de tafel te zetten. Jeroen bereidt de vis het liefst zo puur mogelijk, zodat je volop van de smaak kan genieten. Bij de tonijnsteak hoort een Thais geïnspireerde noedelsla met een pittige dressing en veel verse groene kruiden.

Ingrediënten

  • 0.5 komkommer
  • 4 wortel
  • 0.5 rode ui
  • 300 g rijstnoedels
  • 2 limoen
  • 2 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 eetlepel sojasaus
  • 1 stuk gember
  • 0.5 chilipeper
  • citroenmelisse
  • 0.5 bussel koriander
  • 4 tonijnsteak
  • 1 scheutje olijfolie

Benodigdheden

  • een wok
  • een groentenrasp
  • een borsteltje of penseel
  • een grillpan

Partners

Bereiding

De noedelsalade

Breng een pot met water aan de kook, en gaar daarin de rijstnoedels. (Dat duurt doorgaans ongeveer 4 minuten, maar controleer best de instructies op de verpakking.)

Giet het kookwater af en spoel de noedels meteen onder koud stromend water zodat ze snel afkoelen. Zet de noedels opzij.

Schil de komkommer en snij de groente overlangs in vier gelijke stukken. Nu kan je ook gemakkelijk de zaadlijsten uit de komkommer snijden. Plaats je mes schuin op de groente en snij die in fijne schijfjes. Verzamel de stukjes in een potje.

Snij het loof en de tipjes van de wortels en schil ze. Rasp ze fijn in de schaal met de komkommer.

Snipper de rode ui in flinterdunne schijfjes.

Voeg de koude noedels toe en meng ze onder de groentestukjes.

De dressing

Gebruik een mengschaaltje voor de dressing.

Pers het sap uit de limoenen. (Rol de limoenen vooraf even over het werkblad, terwijl je ze stevig aandrukt. Zo zal je er nog meer sap uit kunnen halen.)

Voeg de bruine suiker toe aan het limoensap. Meng goed, proef, en voeg indien nodig wat extra suiker toe.

Schenk een finke scheut sojasaus uit in de dressing en een beetje sesamolie.

Schil de verse gember en rasp het knolletje in de dressing. (De hoeveelheid gember bepaal je naar smaak.)

Verwijder de pittige zaadjes uit de chilipeper en snij het vruchtje in heel fijne stukjes. Doe de stukjes peper in de dressing. (Voorzichtig met de chilipeper! Was ook je handen nadat je ermee hebt gewerkt.)

Versnipper ten slotte de citroenmelisse (en/of verse munt) en de koriander. Meng alle groene kruiden onder de dressing.

Afwerking

Giet de dressing over de noedelsalade en meng ze er zorgvuldig onder.

Laat een grillpan gloeiend heet worden op een hoog vuur.

Borstel wat olijfolie over de tonijnsteaks.

Bak net voor het serveren de tonijnfilets in de gloeiend hete grillpan. Gegrilde tonijn hoort vanbinnen nog bleu te zijn. Laat de vis aan elke zijde ongeveer 30 sec. tot 1 minuut bakken.

Tip: Als je de tonijnsteaks halverwege het bakken een kwartslag draait, krijg je een mooi geruit bakpatroon op de vis.

Schep een portie noedelsalade in een diep bord of een eetkom. Snij de tonijnsteaks in brede repen, en serveer ze op de koude pittige salade.

Tonijnsteak met rijstnoedels en een Thaise dressing