Tongschar 'Niçoise'

Een puree met alle ingrediënten van een salade Niçoise en een lekker stuk gebakken vis. Tongschar is een mooie platvis uit de Noordzee die bijna het hele jaar door verkrijgbaar is.

Ingrediënten

  • 5 tomaat
  • 600 g aardappel
  • 2 ei
  • een snuif bicarbonaat
  • 1 kg groene boontjes
  • olijfolie
  • 2 ajuin
  • 1 teen knoflook
  • 4 tongschar
  • peper
  • zout
  • 50 g bloem
  • boter
  • een scheutje witte azijn
  • 1 blikje ansjovis
  • 0.5 bussel peterselie
  • 200 g olijven
  • 1 limoen

Benodigdheden

  • een pureestamper

Partners

Bereiding

Tongschar ‘Niçoise’

Maak een kruis in de bovenkant van de tomaten en dompel ze een paar seconden in kokend water. Leg ze meteen in koud water. Pel de tomaten.

Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de pitten. Snijd ze in kleinere stukjes.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Kook samen met de aardappelen de eieren hard.

Breng een kookpot water met een snuif bicarbonaat aan de kook.

Maak de boontjes schoon en kook ze 3 tot 5 minuten beetgaar in het water. Het bicarbonaat zorgt ervoor dat ze groen blijven.

Giet de boontjes af en spoel onder koud stromend water.

Verhit in een hoge kookpot een scheut olijfolie.

Pel en halveer de uien. Snijd ze in halve ringen. Stoof ze in de olijfolie.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen fijn en plet met een mes. Doe de knoflook bij de uien.

Knip met een schaar de zijgraten, de staart en de kop van de tongscharren.

Spoel de vis onder stromend water. Zorg dat alle bloedvaatjes verwijderd zijn. Dep de vis goed droog met keukenpapier of een schone keukenhanddoek. Kruid aan beide kanten met peper en zout. Haal de vis door de bloem.

Smelt een grote klont boter in een grote pan.

Bak de vis in de boter op een matig vuur. Keer halverwege de baktijd om.

Giet de aardappelen af.

Laat de eieren afkoelen. Pel ze.

Doe de boontjes bij de uien en knoflook. Laat even stoven met een deksel op de pan. Doe er de stukjes tomaat bij. Breng op smaak met peper, zout en een scheutje azijn. Laat met het deksel op de pan nog even opwarmen.

Plet de aardappelen met de hardgekookte eieren.

Laat de ansjovis uitlekken en snijd fijn. Snipper de peterselie.

Doe de ansjovis, olijven en peterselie bij de puree. Voeg er een scheut olijfolie aan toe en meng goed.

Snijd de limoen in kwartjes.

Serveer de tongschar met ansjovispuree en boontjes. Geef er een kwartje limoen bij.

Tongschar 'Niçoise'