Tongschar met peterseliesaus, aardappelen en kropsla

Een tongschar is een fantastisch lekkere vis, zeker als je hem serveert met een romige peterseliesaus, knapperige kropsla en gebakken aardappeltjes. Gebruik bij voorkeur een restje aardappelen van de vorige dag. Die bevatten veel zetmeel en bakken mooier dan pas gekookte aardappelen.

Ingrediënten

  • 800 g aardappel
  • 1 kropsla
  • 1 sjalot
  • een scheut dragonazijn
  • 4 tongschar
  • peper
  • zout
  • boter
  • 1 sjalot
  • 1 bussel peterselie
  • 0.5 teen knoflook
  • een scheut witte wijn
  • een scheut room
  • boter
  • een partje citroen
  • peper
  • zout
  • slaolie
  • enkele takjes dragon

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 180 °C op hetelucht.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in lichtgezouten water.

tip Je kunt natuurlijk ook een restje aardappelen van de vorige dag gebruiken.

Haal de bladeren van de kropsla en spoel ze in koud water. Laat uitlekken in een vergiet.

Pel de sjalot en snijd ze in halve ringen. Doe ze in een kommetje en giet er wat dragonazijn over. Laat even marineren.

Knip de koppen van de vissen met een schaar. Verwijder de zijgraten. Spoel de vis onder koud stromend water. Dep hem goed droog met keukenpapier.

Kruid de tongschar met peper en zout aan beide kanten.

Giet de aardappelen af.

Zet twee pannen op het vuur. Smelt in elke pan een klont boter.

Bak de aardappelen in één pan en de vis in de andere pan.

tip Wordt de boter te donker tijdens het bakken? Voeg dan een extra klontje boter toe om te koelen.

Leg de vis in een ovenschaal en laat 10 minuten verder garen in de oven. Maak de pan waarin de vis gebakken werd nog niet schoon.

De peterseliesaus

Pel de sjalot en snipper ze heel fijn.

Was de peterselie, verwijder de dikste steeltjes en snipper de peterselie fijn.

Stoof de sjalot in de pan waarin de vis gebakken werd.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes. Stoof de lookpulp met de sjalot.

Giet een scheutje witte wijn in de pan en laat droogkoken.

Doe er een scheut room bij en een extra klontje boter. Breng de saus op smaak met enkele druppels citroensap, peper en zout.

Meng de gesnipperde peterselie door de saus.

Afwerken en serveren

Meng de kropsla met de gemarineerde sjalotten en een scheutje slaolie. Rits de blaadjes van de takjes dragon en snijd ze wat fijner. Doe ze bij de sla. Breng de salade op smaak met peper en zout.

Serveer de tongscharren met de peterseliesaus, de gebakken aardappelen en de kropsla.

Tongschar met peterseliesaus, aardappelen en kropsla