Tompoes met yoghurt en aardbeien

Aardbeien en yoghurt zijn goeie kameraden, ook in een dessertgebak. Joeren tovert de klassieke tompoes om in een fruitige versie met een vanillevulling met yoghurt.

Ingrediënten

  • 1 vel bladerdeeg
  • 2 eigeel
  • 50 g suiker
  • 2.5 dl melk
  • 125 g Griekse yoghurt
  • 25 g puddingpoeder
  • 1 vanillestokje
  • 1 blaadje gelatine
  • 125 g bloemsuiker
  • 0.5 eiwit
  • scheutje limoensap
  • 150 g aardbeien

Benodigdheden

  • min. 1 vlakke ovenschaal
  • 2 vellen bakpapier of 2 bakmatjes
  • een maatbeker
  • een keukenweegschaal
  • een (plastic) spuitzak
  • een vel vershoudfolie

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De bladerdeegkoekjes

Neem de vlakke ovenschaal uit de oven en zet ze opzij. Indien je twee zo’n schalen hebt, hou ze dan beide klaar. Verwarm de oven voor tot 180°C.
Ontdooi een dik vel bladerdeeg, of koop een vel vers bladerdeeg bij de warme bakker.
Kies bij voorkeur voor een rechthoekig vel deeg.
Snij het deeg in gelijke rechthoekjes van ongeveer 5 bij 8 centimeter. Per tompoes heb je twee bladerdeegkoekjes nodig.
Leg een vel bakpapier of een bakmatje op de vlakke ovenschaal. Schik daarop de rechthoukige lapjes bladerdeeg. Laat wat ruimte tussen de verschillende koekjes, zodat ze elkaar niet raken tijdens de bakbeurt.
Leg een tweede vel bakpapier of nog een bakmatje bovenop de porties bladerdeeg. Stapel er een tweede vlakke ovenschaal (of hgelijkwaardig) bovenop en leg er een (ovenvast) gewicht bovenop. (bv. een zware braadslee of een pot) Zo zullen de koekjes niet onregelmatig opkrullen.
Schuif de hele constructie in de hete oven van 180°C. Bak de bladerdeegkoekjes gedurende zo’n 30 minuten.
Opmerking: Wanneer het bladerdeeg tijdens het bakken toch opkrult, schenk dan water in de bovenste braadslee of pot, zodat je extra gewicht creëert.
Verwijder de gewichten en controleer of de bladerdeegkoekjes voldoende gebakken zijn. Schuif ze indien nodig nog enkel minuten in de hete oven tot ze goudbruin en krokant gebakken zijn. (Zonder ze af te dekken.)

De crèmevulling

Vul een beker met koud water en laat het gelatineblaadje erin weken.
Meet de juiste hoeveelheid melk en verwarm ze in een pan op een matig vuur. Breng de melk tot tegen het kookpunt.
Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap de zwarte zaadjes uit de halve peulen. Roer het ‘vanillemerg’ en de peulen door de melk.
Scheid de eieren en verzamel de dooiers in een mengschaal. (Of de mengschaal van je keukenmachine, met klopper.) Bewaar (minstens een deel van) de eiwitten.
Voeg de suiker toe en klop de twee ingrediënten tot een bleke egale massa, een ‘ruban’. Doe het manueel of met de machine.
Weeg de juiste hoeveelheid puddingpoeder met vanillesmaak. Mix het poeder door het mengsel van eigeel en suiker.
Verwijder de vanillepeul uit de hete melk. Schenk een klein deel van de warme melk in de pot met het zoete dooiermengsel en meng alles meteen met de garde.
Giet dit mengsel vervolgens in de pan met de rest van de warme melk. Zet de mix op een matig vuur en blijf roeren met de garde tot je een gebonden pudding krijgt. Zonder klontertjes.
Schep de pudding in een schaal en bedek de bereiding met een vel vershoudfolie. Druk de folie tegen de pudding, zodat er tijdens het koelen geen taai vel op verschijnt.

Het suikerglazuur maken

Doe de flinke hoeveelheid bloemsuiker in een mengschaal.
Voeg het eiwit toe en wat sap van een limoen.
Meng alles met de garde tot je een stroperig en hagelwit suikerglazuur verkrijgt.

De vulling afwerken

Neem de afgekoelde pudding erbij, samen met de verse aardbeien. Klop deze opgesteven banketbakkersroom los met een garde.
Verwarm een bescheiden scheutje melk (of room) in een kleine pan op een matig vuur.
Knijp het geweekte blad gelatine uit en los het op in de warme melk. Schenk de opgeloste gelatine in de mengkom met pudding en klop er stevig op los.
Schep de Griekse yoghurt erbij en roer opnieuw. Lepel de crème in een (plastic) spuitzak, sluit de opening van de zak en leg hem in de koelkast. Laat de mix opstijven gedurende een paar uur.

De tompoezen afwerken

Spoel de aardbeien schoon onder zacht stromend water.
Snij het groene kroontje van de aardbeien weg en verdeel elke vrucht in kwarten.
Snij de top van de (plastic) spuitzak. Spuit op elk dessertbord een klein toefje van de crème en fixeer er een bladerdeegkoekje op.
Spuit op elk koekje een royale laag van de vanillecrème met yoghurt. Werk bijvoorbeeld met een toefjes crème die het volledige oppervlak van het bladerdeeg bedekken.
Verdeel er een portie aardbeipartjes bovenop.
Strijk de tweede helft van de bladerdeegkoekjes in met een laag van het witte suikerglazuur.
Leg het koekje met de witte ‘icing’ bovenop elke tompoes en druk het heel voorzichtig aan.
Serveer de tompoezen als dessert of bij een kopje koffie of thee.
Tompoes met yoghurt en aardbeien