Tompoes

Waarom zou je niet zelf een keertje voor banketbakker spelen en een pateeke maken? Je zal glimmen van trots terwijl je gasten je zelfgemaakte tompoezen naar binnen spelen. Moeilijk is het niet, je moet er enkel even de tijd voor nemen.

Opgelet: Jeroen maakt in het filmpje tompoezen voor twee personen, maar de hoeveelheden in dit recept zijn standaard ingesteld voor vier personen. Bekijk de ingrediënten voor 2 personen.

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 12 dooier
  • 180 g suiker
  • 40 g maïszetmeel
  • 30 g bloem
  • 1 vanillestokje
  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 eiwit
  • 250 g bloemsuiker
  • 1 scheutje water

Benodigdheden

  • een (plastic) spuitzak
  • een keukenmachine of handmixer
  • 2 ovenschalen
  • een gekarteld (brood)mes

Partners

Bereiding

De vanillepudding (banketbakkersroom)

Meet de hoeveelheid melk nauwkeurig af en warm ze op in een hoge pan (of een klassieke kookpot) tot net voor het kookpunt. Doe dit op een zacht vuur zodat de melk niet gaat overkoken.

Snij de vanillestok overlangs door en schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Doe de zaadjes én de peul in de melk.

Neem er de keukenmachine of een handmixer bij.

Weeg de hoeveelheid suiker zorgvuldig af, en doe hetzelfde met de bloem en het maïszetmeel (Maizena).

Scheid de eieren en doe de dooiers in de mengpot van de machine of de mixer. (Hou alvast een deel van het eiwit apart. Dit heb je later nodig om het suikerglazuur te maken.)

Klop de eigelen los en voeg er de suiker aan toe. Blijf mixen tot je een bleke luchtige massa krijgt (ruban).

Voeg nu de bloem en het maïszetmeel toe en klop alles goed los.

Giet een klein deel van de warme vanillemelk bij het beslag. Mix de melk er even door.

Giet het eierbeslag over in de pan met melk. Nu moet de pudding indikken op een zacht vuur. Blijf roeren.

Zodra de eerste luchtbellen naar boven komen zou je pudding de gewenste dikte moeten hebben. De bereiding is dan klaar.

Verwijder de vanillepeul en giet de warme pudding in een ruime schaal. Strijk het oppervlak glad en leg een vel vershoudfolie op de pudding. Nu kan alles afkoelen zonder dat er zich een verhard vel op de pudding vormt.

Plaats de schaal in de koelkast.

De bladerdeegkoekjes

Rol het vel bladerdeeg uit op je werkblad.

Verwarm de oven voor op 170°C.

Snij het deeg in lange repen van zo’n 10 cm breed.

Neem een ovenplaat waarop je een vel bakpapier legt (of een siliconenmatje), met daarbovenop de repen bladerdeeg.

Om tegengewicht te hebben, plaats je een tweede ovenschaal bovenop het deeg. Zo zal het bladerdeeg tijdens het bakken niet grillig opblazen.

Bak de vellen bladerdeeg in de voorverwarmde oven (170°C) gedurende 25 à 30 minuten.

Het suikerglazuur

Intussen kan je het suikerglazuur bereiden (de icing). Meng hiervoor de bloemsuiker met het eiwit en een scheutje water. Roer tot je een dikke matwitte suikerstroop krijgt.

De afwerking

Haal de lappen gebakken bladerdeeg uit de oven. Snij ze in rechthoekjes terwijl ze nog warm zijn. Gebruik hiervoor liefst een gekarteld (brood)mes. Laat de koekjes nu verder afkoelen.

Haal de gekoelde pudding uit de koelkast en schep alles in een plastic spuitzak.

Knip de tip van de spuitzak en spuit een royale laag pudding op de helft van de bladerdeegkoekjes.

Spatel op de andere helft van de koekjes een dun laagje van het suikerglazuur. Smeer het suikermengsel egaal uit.

Leg een geglazuurd koekje bovenop elk bladerdeegkoekje met pudding.

Tompoes