Tomatensoep met venkel, basilicum en geitenkaas

Deze zomerse tomatensoep maak je niet gewoon op het vuur maar wel in de oven. De groenten krijgen zo de tijd om zachtjes te garen en lichtjes te roosteren, wat voor extra smaak zorgt. Als afwerking serveert Jeroen er een paar stukjes verse geitenkaas van Karditsel uit Lummen en zijn zelfgemaakte basilicumolie bij.

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 3 sjalot
  • 3 teentjes look
  • een takje rozemarijn
  • enkele takjes tijm
  • 0.5 venkel
  • 0.5 courgette
  • 1 kg tomaten
  • een scheutje chiliolie
  • 4 blaadjes laurier
  • zout
  • 2 liter groentebouillon
  • 100 g geitenkaas
  • enkele druppels basilicumolie
  • enkele blaadjes basilicum
  • enkele zwarte olijven

Benodigdheden

  • een ovenvaste stoofpot
  • een blender
  • een maatbeker

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Zet een grote stoofpot op het vuur en doe er een flinke scheut olijfolie in.

Pel de sjalotten en snijd ze in stukken. Pel ook de teentjes look en snijd ze grof.

Doe de sjalotten en de look samen met een takje rozemarijn en enkele takjes tijm in de stoofpot en laat aanstoven.

Maak ondertussen de venkel schoon en snijd in stukken. Doe hetzelfde met de courgette. Voeg de groenten toe aan de stoofpot.

Snijd alle tomaten in stukken en stoof ze ook mee aan.

Breng op smaak met een scheutje chiliolie, laurier en een snuif zout.

Schuif de stoofpot (zonder deksel) in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 1 uur. Zet na 20 minuten het deksel terug op de pot.

Verwarm ondertussen de groentebouillon in een pot op het vuur.

Haal de pot met tomatensoep uit de oven en vis de laurierblaadjes, de takjes rozemarijn en tijm eruit.

Giet de soep in de blender en mix ze fijn.

Je zal zien dat de tomatensoep vrij dik is. Giet er een halve liter (of meer) warme groentebouillon bij om er een lopende soep van te maken.

Serveer de tomatensoep met enkele stukjes verse geitenkaas, enkele fijngehakte olijven, een paar blaadjes basilicum en enkele druppels basilicumolie. Smakelijk!

Tomatensoep met venkel, basilicum en geitenkaas