Tomatensoep met veel balletjes

40 minuten + 2 uur sudderen
Bekijk meer:

Vandaag staat een soep op het menu met twee hoofdrolspelers: tomaten en vleesballetjes. Veel vleesballetjes. Een echte opkikker voor elk moment van de dag. Voor de bereiding buiten het tomatenseizoen kies je best voor tomaat uit blik of brik.

Bekijk alle ingrediënten

Bereiding

  • Voor de tomatensoep

    1. Pel de uien en snij ze in grove stukken.

    2. Spoel de stengels selder en schil de wortelen. Snij beide groenten ook in grove stukken.

    3. Verhit een scheut olijfolie in een ruime stoofpot of soepketel op een matig vuur. Stoof de uien kort en voeg dan alle andere groenten toe.

    4. Pel de looktenen, snij ze grof en roer de stukjes door de stovende groenten.

    5. Verzamel de rozemarijn, de takjes tijm en de laurierblaadjes. Doe er eventueel ook peterseliestelen bij. Bind alle kruiden samen tot een grote ‘bouquet garni’.

      Bouquet garni

      Kooktechniek

      Bouquet garni

      Een bouquet garni is een kruidentuiltje. 

      Met keukentouw bind je een paar blaadjes laurier en enkele takjes verse tijm samen, zodat je de kruiden achteraf makkelijk uit je bereiding kan halen.

      Heb je geen kruidentuin en bewaar je je verse kruiden in de koelkast? Wikkel ze dan in keukenpapier en maak dat een klein beetje nat. Zo blijven ze veel langer vers.

    6. Gooi de kruidentuil in de pot, roer en zet het vuur wat zachter. Roer de tomatenpuree door de groenten en laat het concentraat kort bakken.

    7. Giet de hele tomaten uit blik in de pot. Voeg ook evenveel water toe. Roer eventuele bakresten op de bodem van de pot los.

      TIP

      Gebruik het water om de blikken uit te spoelen, alvorens het in de soep gaat.

    8. Leg het stuk soepvlees in de soep, voeg een klein beetje suiker toe en zet het deksel op de pot.

    9. Laat de soep één tot twee uur pruttelen op een zacht vuur. (Liefst tot het soepvlees mals is, zodat je het later kan verwerken in een andere bereiding.)

  • Voor véél gehaktballetjes

    1. Doe het gehakt in een ruime mengschaal en voeg de eieren toe. Meng ze zorgvuldig door het vlees.

    2. Strooi wat paneermeel bij het vlees en meng tot je een stevig maar tegelijk smeuïg gehaktmengsel hebt.

    3. Spoel je handen en hou ze nat om de balletjes te rollen. Dan gaat het eens zo makkelijk. Rol balletjes met een diameter van ongeveer anderhalve centimeter.

    4. Gooi ze in de hete soep en laat het vlees enkele minuten garen.

    5. Schep de gehaktballetjes uit de soep en verzamel ze in een kom. Laat ze even uitlekken.

    6. Verhit een braadpan op een matig vuur. Schenk er een scheut olijfolie in, of gebruik wat boter. Bak de balletjes tot ze een goudbruin korstje hebben. 

      TIP

      Grote hoeveelheden balletjes bak je best in meerdere beurten.

  • Afwerken en serveren

    1. Verwijder de uitgekookte kruidentuil uit de soep. Schep ook het soepvlees eruit.

    2. Mix de tomatensoep glad met de staafmixer. Schep ze daarna door een grote zeef.

    3. Roer de soep in delen door de zeef met de bolle zijde van een (kleine) pollepel. De droge pulp gooi je weg.

    4. Roer, proef en kruid de soep naar smaak met versgemalen peper, eventueel een snuifje cayennepeper en wat zout.

    5. Breng de soep opnieuw aan de kook op een zacht vuur. Voeg er ook de gebakken soepballetjes bij.