Bekijk het als een originele variant op de soep-met-balletjes. De combinatie van tomaat en venkel is een aanrader om uit te proberen. De zeer zachte anijssmaak van de venkel maakt er een tomatensoep van die net iets anders is. De ‘dumplings’ zijn langwerpige balletjes die even meekoken in de soep, waardoor ze extra verrassend wordt.
Ingrediënten
- 3 liter kippenbouillon
- 800 g tomatenpulp
- 2 ui
- 2 venkelknol
- 1 wortel
- 2 stengels selder
- 1 teentje look
- 2 blaadje laurier
- 2 takje tijm
- 2 takje oregano
- 1 takje rozemarijn
- 1 steranijsje
- 6 cl anijslikeur
- 3 spek
- 200 g kipfilet
- Provençaalse kruiden
- room
- peper
- zout
- olijfolie
- 1 eiwit
- 1 eetlepel mosterd
- peper
- zout
Benodigdheden
- een grote zeef (bij voorkeur een ‘chinois’)
- een eindje keukentouw
- een hakmolen (of keukenmachine)
- een staafmixer
Bereiding
De soep
Ontdooi een portie kippenbouillon of neem de tijd om een ketel verse bouillon te bereiden.
Pel de uien en schil de wortel. Snij de groenten in grove stukken. Pel ook de look en snij het teentje fijn. Snij ook de selder in grove stukken.
Verwijder het taaie wortelstuk van de venkels en hou wat fijne venkelpluksels (het fijne loof) apart. Snij de groente in grove stukken.
Zet een ruime stoofpot of soepketel op een matig vuur.
Giet er een scheutje olijfolie in en stoof de stukken ui, venkel, wortel, selder en look in de pot. Roer regelmatig even.
Giet na enkele minuten de tomatenpulp (of de gepelde tomaten) in de pot.
Verzamel enkele blaadjes laurier, enkele takjes tijm, oregano en rozemarijn (verser kruiden volgens aanbod.) Bind de kruiden samen met een eindje keukentouw. Gooi het bouquet garni in de soepketel.
Voeg het steranijs toe.
Schenk de anijslikeur in de pot en laat de alcohol even verdampen. Roer regelmatig.
Schenk er een minuut later de bouillon bij. Laat de soep 20 tot 25 minuten sudderen op een zacht vuur. Bereid intussen het mengsel voor de dumplings.
De dumplings
Scheid het ei en giet enkel het eiwit in de hakmolen. Laat de molen opnieuw draaien tot je een fijn kippengehakt krijgt.