Tomaat-venkelsoep met dumplings van kip en spek

Bekijk het als een originele variant op de soep-met-balletjes. De combinatie van tomaat en venkel is een aanrader om uit te proberen. De zeer zachte anijssmaak van de venkel maakt er een tomatensoep van die net iets anders is. De ‘dumplings’ zijn langwerpige balletjes die even meekoken in de soep, waardoor ze extra verrassend wordt.

Ingrediënten

  • 3 liter kippenbouillon
  • 800 g tomatenpulp
  • 2 ui
  • 2 venkelknol
  • 1 wortel
  • 2 stengels selder
  • 1 teentje look
  • 2 blaadje laurier
  • 2 takje tijm
  • 2 takje oregano
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 steranijsje
  • 6 cl anijslikeur
  • 3 spek
  • 200 g kipfilet
  • Provençaalse kruiden
  • room
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • 1 eiwit
  • 1 eetlepel mosterd
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een grote zeef (bij voorkeur een ‘chinois’)
  • een eindje keukentouw
  • een hakmolen (of keukenmachine)
  • een staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De soep

Ontdooi een portie kippenbouillon of neem de tijd om een ketel verse bouillon te bereiden.

Pel de uien en schil de wortel. Snij de groenten in grove stukken. Pel ook de look en snij het teentje fijn.  Snij ook de selder in grove stukken.

Verwijder het taaie wortelstuk van de venkels en hou wat fijne venkelpluksels (het fijne loof) apart. Snij de groente in grove stukken.

Zet een ruime stoofpot of soepketel op een matig vuur.

Giet er een scheutje olijfolie in en stoof de stukken ui, venkel, wortel, selder en look in de pot. Roer regelmatig even.

Giet na enkele minuten de tomatenpulp (of de gepelde tomaten) in de pot.

Verzamel enkele blaadjes laurier, enkele takjes tijm, oregano en rozemarijn (verser kruiden volgens aanbod.) Bind de kruiden samen met een eindje keukentouw. Gooi het bouquet garni in de soepketel.

Voeg het steranijs toe.

Schenk de anijslikeur in de pot en laat de alcohol even verdampen. Roer regelmatig.

Schenk er een minuut later de bouillon bij. Laat de soep 20 tot 25 minuten sudderen op een zacht vuur. Bereid intussen het mengsel voor de dumplings.

De dumplings

Snij het taaie zwoerd van het spek en verwijder ook eventuele stukjes kraakbeen. Snij het varkensvlees vervolgens in piepkleine stukjes. Begin met fijne reepjes (lardons) en hak die stukjes spek vervolgens in de kleinst mogelijke stukjes.
Verhit een braadpan op een matig vuur, doe er een scheutje olijfolie of een klontje boter in en bak de stukjes spek krokant. Roer regelmatig tot al het fijngesneden spek knapperig gebakken is.
Giet het braadvet van het spek door een zeef. Dit gebruik je niet.
Doe de krokante stukjes spek in een hakmolen en maal ze extra fijn.
Snij de kipfilet in grove stukken en doe ze in de hakmolen, bij het spek.

Scheid het ei en giet enkel het eiwit in de hakmolen. Laat de molen opnieuw draaien tot je een fijn kippengehakt krijgt.

Kruid het mengsel met een snuifje Provençaalse kruiden, peper van de molen en een beetje zout. Schenk er ook een klein beetje room bij.
Mix alles nog een laatste keer tot je een egale vleespasta bekomt.

De afwerking

Intussen zijn de soepgroenten wellicht gaar. Vis het harde steranijs en het bouquet garni uit de soep en zet er de staafmixer in. Laat de machine draaien tot je een gladde soep krijgt.
Plaats een grote zeef (bij voorkeur een ‘chinois’) boven een ruime pot. Schenk de soep door de zeef om een fijner resultaat te krijgen. Roer in de zeef met een kleine pollepel. De droge groentepulp die achterblijft gooi je weg.
Verwarm de gezeefde soep op een zacht vuur. Proef en kruid ze met wat peper van de molen en een beetje zout. Ook een schepje scherpe mosterd levert extra smaak op.
Gebruik 2 koffielepels om het gehakt van kip en spek tot ‘quenelles’ (of ‘dumplings’) te draaien. Vul hiervoor één lepel met wat kippengehakt en schep het over in een tweede koffielepel. Herhaal dit tot je een egaal ovaal balletje krijgt. Schep de quenelle meteen in de hete soep. Maak zoveel ‘van de ‘rugbyballetjes’ als je wenst.
Laat de dumplings enkele minuten garen in de soep. Zodra de ovale vleesballetjes boven drijven, zijn ze gaar.
Schep elke gast een flinke portie soep uit en verdeel de ‘dumplings’ zo eerlijk mogelijk. Strooi tenslotte wat fijne venkelpluksels over elk bord soep.
Tomaat-venkelsoep met dumplings van kip en spek