Tomaat-paprikasoep en kipsalade

Juf Bieke gaat met zo’n 100 leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar een week op zeeklassen in Nieuwpoort. Van een hele voormiddag zeilen en spelen krijgt iedereen natuurlijk honger. Gelukkig is Jeroen er om een lekkere lunch op tafel te toveren. Naast een superverse tomaat-paprikasoep met heel veel balletjes maakt hij ook een frisse kipsalade met ei en bieslook. En dat wordt gesmaakt!

De ingrediënten van dit recept zijn specifiek berekend voor een groep van 100 personen.

Ingrediënten

  • 12 ajuin
  • 2 selder
  • 2 bussels prei
  • 12 kippenbil
  • enkele takken tijm
  • enkele takken rozemarijn
  • 4 blaadjes laurier
  • 20 tomaten
  • 10 rode paprika
  • 5 kg gemengd gehakt
  • 8 ei
  • peper
  • zout
  • 200 g paneermeel
  • 8 eetlepel tomatenpuree
  • 12 eetlepel mayonaise
  • 6 eetlepel Griekse yoghurt
  • 1 bussel dragon
  • 1 bussel bieslook
  • 8 eetlepel augurken
  • 0.5 limoen
  • 4 kg wortel
  • 4 ijsbergsla
  • 12 stokbrood

Benodigdheden

  • grote soepketels
  • een keukenmachine met menghaak
  • een spaander
  • een mixer
  • een zeef
  • een broodmes

Partners

Bereiding

Bereiding

Breng een grote pot met water aan de kook.

Bereid de soepgroenten voor. Pel de uien en snijd ze grof. Spoel de selder en de prei en snijd ze grof. Doe ze in de pot met water.

Voeg de tijm, de rozemarijn en de laurier toe, gevolgd door de kippenbillen. Laat de kip een half uur garen in de bouillon.

Schil ondertussen de paprika’s en snijd ze in grote stukken. Verwijder de kroontjes van de tomaten eruit en snijd de tomaten in grote stukken.

Doe het gehakt met de eieren en het paneermeel in de kom van de keukenmachine, breng het geheel op smaak met peper en zout en meng alles goed onder elkaar.

Vorm balletjes van het gehakt en kook ze kort in de hete bouillon.

Haal de gegaarde kippenbouten en de balletjes uit de bouillon en laat ze even afkoelen.

Voeg de tomatenpuree, de tomaten en de paprika’s toe aan de bouillon en breng het geheel opnieuw aan de kook.

Pluk het vlees van de kippenbouten en meng de mayonaise, de yoghurt, de fijngeprakte eieren, de fijngesneden kappertjes of augurk, bieslook en dragon eronder. Breng op smaak met peper, zout en wat limoensap.

Kuis en was de sla. Snijd de tomaten en de komkommers in plakken. Schil en rasp de wortelen.

Snijd de stokbroden met een broodmes overlangs in twee en bedek ze met een flinke laag kipsla, sla, wortelen en tomaten.

Verwijder de tijm, de laurier en de rozemarijn uit de soep en zet de mixer erin. Breng de soep op smaak met peper en zout en voeg er opnieuw de balletjes aan toe.

 

Tomaat-paprikasoep en kipsalade