Tomaat-groentesoep met olijvenbruschetta

Dit is een eerlijke groentesoep die heel wat tijd op het fornuis doorbrengt. Alleen zo krijgt ze die volle smaak en wordt het soepvlees botermals. Om er een ‘compleet’ soepmoment van te maken, serveert Jeroen er bruschetta bij met een olijventapenade.

Ingrediënten

  • 1 kg soepvlees
  • 3 liter water
  • 5 tomaat
  • 2 ui
  • 1 look
  • 3 selderstengel
  • 2 wortel
  • 1 rode paprika
  • 400 g tomaten
  • 80 g tomatenpuree
  • 4 blaadje laurier
  • tijm
  • olijfolie
  • cayennepeper
  • peper
  • zout
  • 1 stokbrood
  • 100 g zwarte olijven
  • 1 teentje look
  • 10 g kappertjes
  • 4 ansjovisfilet
  • 0.5 citroen
  • platte peterselie
  • cayennepeper
  • olijfolie

Benodigdheden

  • een blender

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De soep

Pel de uien en snij ze in fijne snippers. De soep wordt niet gemixt, dus besteed voldoende aandacht aan het snijden van de groenten.

kookvraag Hoe kan je het best uien snijden?

Pel de look en plet de teen tot pulp.

Snij alle soepgroenten fijn, in identieke blokjes van minder dan een centimeter breed. Begin met de wortelen, snij ze eerst overlangs in (lange) kwarten en vervolgens in kleine blokjes.

Schil de rode paprika met een dunschiller. Snij de vrucht open en verwijder de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees eerst in fijne repen en vervolgens in blokjes.

Spoel de stengels selder, snij ze eerst overlangs in repen en vervolgens in gelijke kleine stukjes.

Schenk een scheut olijfolie in een ruime stoofpot of een soepketel. Verhit het bakvet op een matig vuur, stoof de uisnippers glazig en roer er de lookpulp doorheen.

Voeg enkele minuten later de stukjes wortel, paprika en selder toe. Roer en laat de groenten even stoven.

Spoel de tomaten en snij ze (ongeschild) in kwarten. Snij de kwartjes tomaat daarna in kleine blokjes. Roer de tomatenstukjes door de gestoofde groenten.

Schep tomatenpuree in de pot, roer en giet er ook de ingeblikte tomaten in.

Laat de pot nog kort pruttelen en schenk er het water bij.

Voeg laurierblaadjes en wat verse tijm toe. Doe er ook een snuif zout in, en een bescheiden snuifje cayennepeper. (Of extra peper van de molen.)

Breng de soep tot tegen het kookpunt en leg het soepvlees (en de mergpijpen) erin. (Leg de boelie nooit in een koude vloeistof.)

Plaats het deksel (schuin) op de pot en laat ze minstens 2 uur pruttelen op een zacht vuur, tot het vlees botermals is.

Bereid de broodjes met tapenade kort voor je de soep zal serveren.

De bruschetta met olijventapenade

Verwarm de oven voor tot 180°C.
Vul de beker van de blender met de ontpitte olijven, kappertjes, takjes platte peterselie en wat vers citroensap.
Kruid de inhoud van de pot met wat zoute ansjovis en een snuifje hete cayennepeper.
Laat de hakmolen draaien tot je een fijne tapenade overhoudt. (Een tapenade met hele kleine stukjes erin en geen puree.)
Proef en beslis of je extra kruiding nodig hebt. Roer de tapenade indien nodig nog even om.
Snij het stokbrood in sneetjes van een dikke centimeter breed.
Pel een teen look en wrijf er elk sneetje brood kort mee in.
Schik de broodjes op een bakplaat. Druppel er nog een beetje olijfolie over en schuif ze in de oven van 180°C. Toast ze goudbruin.
Smeer een laagje van de tapenade op elk warm sneetje brood.

Afwerken en serveren

Bovenop de soep zal een laagje vet drijven. Lepel naar smaak en voorkeur het overbodig vet zorgvuldig weg.
Verwijder de uitgekookte tijmtakjes en laurierblaadjes. Leg het gare soepvlees op een bord.
Maak de stukken (mager) soepvlees los en verdeel het in plukken.
Het merg dat nog achterbleef in de mergpijpjes kan je eruit lepelen en door de soep mengen.TIP: De mergpijpjes zijn ook ideaal voor een smakelijk hapje. Smeer het merg op een boterham en strooi er peper van de molen over.
Serveer de warme soep met een portie van het soepvlees.
Tomaat-groentesoep met olijvenbruschetta