Tomaat-aardappelsalade met gegrilde forel

Jeroen is altijd dolgelukkig met het restje tomatensla, want die laatste schijfjes of partjes, gesopt en gemarineerd in de vinaigrette met ui, smaken het best van al. Je herkent het vast en zeker. Voor dit gerecht kiest Jeroen voor pure eenvoud, boordevol herkenbare en geliefde smaken. Hij serveert het met niets meer en niets minder dan gekookte aardappelen, tomaten met vinaigrette en een stukje gegrilde vis. De pure eenvoud, keer op keer lekker.

Ingrediënten

  • 8 forel
  • 800 g aardappel
  • 1 kg tomaat
  • 1 ui
  • 0 lavas
  • 0 basilicum
  • 6 augurk
  • 2 eetlepel zilveruitje
  • 0 scheutje olijfolie
  • 0 sherryazijn
  • 0 peper
  • 0 zeezout

Benodigdheden

  • een barbecue

Partners

Bereiding

Tomaat-aardappelsalade met gegrilde forel

Schil de aardappelen en snij ze in grove stukken. Kook de vastkokende aardappelen gaar in water met een snuif zout.
Stook de BBQ heet.
Spoel de tomaten schoon en verwijder het taaie groene hart bij de steel. Snij een rondje weg uit elke tomaat. Gebruik liefst een vlijmscherp mes.
Snij de tomaten eerst middendoor en vervolgens in partjes. Verzamel ze in een ruime mengschaal.
Pel en halveer de rode ui. Maak eerst horizontale en nadien verticale insnijdingen en snipper de ui in zo fijn mogelijke stukjes. Strooi ze over de stukjes tomaat.
Druppel een scheut sherryazijn en wat fijne olijfolie over de tomatensla. Kruid ze met peper van de molen en wat grof zeezout. Meng de salade en laat de tomaten erin marineren.
Verzamel de opgelegde zilveruitjes en de kleine zure augurken. Hak beide ingrediënten matig fijn met een vlijmscherp mes.
Spoel de takjes lavas en pluk de blaadjes los. Snipper het kruid met intense seldersmaak in fijne reepjes.
Roer de gehakte uitjes en augurk, en ook de snippers lavas door de tomatensalade.
Giet de gekookte aardappelen af en laat ze uitlekken. Verzamel ze in een grote serveerschaal, plet en prak ze een beetje . Behoud voldoende hapklare stukken aardappel en strooi er wat grof zeezout over.
Lepel de tomatenstukjes bovenop de lauwe geprakte aardappelen. Schenk er ook de tomatenvinaigrette over. Laat de heerlijke vinaigrette tussen de stukken aardappel sijpelen.
Neem de forelfilets erbij en druppel er een scheutje olijfolie overheen. Kruid de vis met peper van de molen en wat grof zeezout.
Strooi eventuel wat vuurkruiden voor vis over de withete kolen. De aromatische rook geeft de vis extra smaak.
Leg de filets op de velkant op de rooster. Laat ze twee tot drie minuten grillen en draai de forellen voorzichtig om. Twee minuten later zijn de visfilets gaar.
Leg de gegrilde forelfilets bovenop de tomatensla met aardapppelen.
Pluk en spoel wat basilicum en scheur de blaadjes los. Strooi ze over de bereiding en serveer zo snel mogelijk.
Tomaat-aardappelsalade met gegrilde forel