Tofoe op z'n Indiaas met groenten

Wie met ervaring veggie eet weet maar al te goed wat tofoe is, maar veel mensen beschouwen het product als een culinaire ver-van-mijn-bed-show. Tofoe is in geen geval gereserveerd voor wie de geitenwollen sok hoog in het vaandel draagt. Dit sojaproduct heeft een hele geschiedenis en het blijft een waardige vleesvervanger die de moeite van het ontdekken waard is. Jeroen gebruikt tofoe in een gerecht met inspiratie uit het Verre Oosten.

In de Indiase keuken worden warme gerechten vaak afgewerkt met yoghurt. Zo gaat het hier ook, en het gevolg is dat de saus plots schift. Van een mislukte bereiding is dan geen sprake, want da’s perfect normaal. Vegetarisch koken met een exotisch tintje is in elk geval de moeite waard.

Ingrediënten

  • 400 g tofoe
  • 2 dl yoghurt
  • 2 eetlepel kruidenpasta 'tikka masala'
  • 250 g oesterzwam
  • 2 ui
  • 50 g gember
  • 3 teentje look
  • 3 tomaat
  • 160 g diepvrieserwten
  • 1 paprika
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 1 eetlepel komijn
  • currypoeder
  • kipkruiden
  • 0.5 bussel koriander
  • arachideolie

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • een wok

Partners

Bereiding

Bereiding

Controleer de oesterzwammen. Scheur de grootste exemplaren in grove stukken.

Pel de uien, halveer ze en snij ze in grove snippers.

Schil het stukje gemberknol en snij het in zeer dunne plakjes. Leg ze op elkaar en snij de plakjes in flinterdunne reepjes.

Zet de wok op een matig tot stevig vuur en schenk er een scheutje arachideolie in. Wie geen wok in huis heeft, gebruikt best een ruime braadpan.

Bak de oesterzwammen in de hete olie. Reken hiervoor enkele minuten en roer de smakelijke paddenstoelen af en toe even om.

Doe ook de stukjes ui en de reepjes gember in de wok en roer. Laat alles een paar minuten bakken. Voeg indien nodig een beetje extra olie toe.

Pel de look, snij de tenen in stukjes en plet ze vervolgens tot pulp. Roer de lookpulp onder de paddenstoelen met ui. Zet het vuur wat zachter, zodat de groenten niet aanbranden.

Schil de rode paprika met de dunschiller. Snij de vrucht in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snij de stukken paprika in reepjes en stoof ze in de pan met oesterzwammen.

Spoel de tomaten en snij ze in grove stukjes. Doe de tomatenstukjes in de pan, roer en schenk er een beetje water bij. (een klein drinkglas)

Zet het vuur zacht en roer de aanbaksels op de bodem van de wok los.

Schep de kruidige tikka masalapasta in de grote pan, samen met een ferme snuif komijnpoeder en evenveel korianderpoeder. Roer en proef. Je kan een beperkte hoeveelheid van de pasta en de kruiden gebruiken, al adviseert Jeroen om zeker niet te zuinig te zijn voor een resultaat boordevol smaak.

Hou de wokpan met kruidige groenten opzij.

Snij de blok tofoe in dobbelstenen.

Verzamel wat droge kruidenmengsels om de blokjes tofoe extra smaak te geven. Bepoeder de ene zijde van de blokjes met currypoeder en de ommezijde met kipkruiden.

Verhit een scheutje arachideolie in een braadpan op een matig tot stevig vuur. Bak de blokjes gekruide tofoe gedurende luttele minuten langs beide zijden, tot ze een goudbruin korstje hebben. Zet nadien het vuur af.

Doe de ingevroren erwtjes in de wok met gebakken groenten. Zet de wok op een matig vuur en roer even tot de groene bolletjes beetgaar zijn.

Schenk de yoghurt in de wok en roer. Laat de groenten met saus zachtjes bubbelen. Je zal merken dat de yoghurt wat schift, wat perfect normaal is en helemaal authentiek.

Proef de groentesaus en voeg naar smaak een beetje zout toe.

Spoel een flinke hoeveelheid koriander en snipper of scheur de blaadjes grof.

Schep een portie groenten met saus in de diepe borden of in eetkommen. Leg er blokjes gebakken tofoe bovenop en strooi verse koriander over de bereiding.

Tofoe op z'n Indiaas met groenten