Toast van blauwe kaas, notensalade en confituur van ui

België is een klein land, maar kan trots zijn op een hele waaier uitstekende streekproducten. De lichtgeaderde blauwe kaas van de Walhoeve uit Beauvoorde bijvoorbeeld, is zo’n product.Jeroen serveert de kaas op een dikke toast met zelfgemaakte uienconfituur en een frisse salade. Echt een guut recept!

Ingrediënten

  • 3 ui
  • 2 eetlepel honing
  • 2 eetlepel bruine suiker
  • 2 dl porto
  • scheutje frambozenazijn
  • boter
  • 1 steranijsje
  • 2 koffielepel vijfkruidenmengeling
  • 2 blaadje laurier
  • tijm
  • 100 g notenmengeling
  • 1 bussel rucola
  • 20 g mosterdblad
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel mosterd
  • olijfolie
  • 1 eetlepel notenolie
  • 2 eetlepel frambozenazijn
  • peper
  • zout
  • bruin brood
  • olijfolie
  • 200 g blauwe kaas

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De uienconfituur

Pel en halveer de uien. Snijd ze in dunne halve ringen.

kookvraag Hoe kan je het best uien snijden?

Smelt een klontje boter in een pan en stoof de uien aan zonder ze te kleuren.

Kruid de uien met steranijs en vijfkruidenmengeling. Doe er honing en bruine suiker bij en blus met port. Voeg er ten slotte laurier, tijm en scheutje frambozenazijn aan toe en laat op een zacht vuur sudderen.

Laat de uien helemaal zacht worden. Breng eventueel op smaak met een klein scheutje frambozenazijn.

Doe de confituur in potten en laat afkoelen.

De notensalade

Maak een dressing van honing, mosterd, een klein beetje notenolie, frambozenazijn en olijfolie. Kruid met peper en zout.

tip Let op met notenolie. Als je er te veel van gebruikt, gaat de dressing ‘muf’ smaken.

Hak de notenmengeling fijner en rooster ze in een pan zonder vetstof.

Spoel de rucola en de mosterdblaadjes en laat ze uitlekken.

Afwerken en serveren

Verwarm de ovengrill.
Snijd dikke sneden van het brood.
Wrijf de sneden brood in met wat olijfolie en rooster ze onder de grill.
Meng de sla met de vinaigrette en de geroosterde noten. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de blauwe kaas in plakjes.
Beleg de toast met uienconfituur, sla en stukjes blauwe kaas. Strooi er nog wat noten over.
Toast van blauwe kaas, notensalade en confituur van ui