Toast met tartaar van tomaat, basilicummayonaise en parmezaan

Jeroen maakt een vegetarische versie van de klassieke steak tartaar. Lekker knapperige toastjes met een frisse tartaar van tomaat, mayonaise met basilicum en fijngeraspte Parmezaanse kaas. Ideaal om een weekend mee in te zetten.

Ingrediënten

  • 12 tomaat
  • enkele takjes tijm
  • snuifje kristalsuiker
  • scheutje olijfolie
  • 2 eierdooier
  • 1 bussel basilicum
  • 1 koffielepel mosterd
  • scheutje azijn
  • 3 dl arachideolie
  • een halve sjalot
  • een halve bussel bieslook
  • een likje balsamico
  • 1 eetlepel kappertjes
  • enkele druppels Tabasco
  • een halve limoen
  • 200 g zuurdesembrood
  • 100 g Parmezaanse kaas

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Breng een pot water aan de kook en emondeer de tomaten. Pel ze, snijd ze in vier en verwijder de zaadlijsten. Leg de partjes tomaat op een ovenschaal met een siliconenmatje of bakpapier. Sprenkel wat olijfolie over de tomaten en kruid ze met peper, zout en suiker. Leg er enkele takjes tijm tussen en schuif de ovenschaal 2 uur in een voorverwarmde oven van 120°C. Laat de tomaatjes nadien afkoelen.

kookvraag Emonderen

Doe de dooiers met een scheutje water, een lepeltje mosterd, een scheutje azijn en de blaadjes van de basilcum in een maatbeker en mix alles fijn.

Voeg er een snuifje zout en een snuifje peper aan toe en mix opnieuw. Giet de arachideolie er in een straaltje bij, tot je een gebonden mayonaise hebt. Schep de mayonaise in een knijpflesje en bewaar hem even in de koelkast.

Haal de takjes tijm tussen de tomaten uit. Snijd de tomaten in kleine blokjes en doe ze in een kom.

Snijd de sjalot en de bieslook en voeg ze toe aan de tomaten.

Voeg tartaar van tomaat een likje fijne olijfolie en een likje goede balsamico toe, net als nog enkele andere smaakmakers: fijngesneden kappertjes, peper en zout, enkele druppels tabasco en enkele druppels limoensap.

Zet een pan op het vuur en laat er een scheutje olie en een klontje boter in warm worden. Snijd het brood in plakken en bak de plakken goudbruin in de pan. Laat het brood even uitlekken op wat keukenpapier.

Meng de tartaar goed onder elkaar. Schep de tartaar op de plakjes gebakken brood en rasp er wat parmezaan over. Werk de toastjes af met puntjes basilicummayonaise en wat fijngesneden bieslook.

Toast met tartaar van tomaat, basilicummayonaise en parmezaan