Soms kan eenvoudig heel erg lekker zijn: een snelgemaakt citrusdrankje met een toast en in citrus gemarineerde zalm. Een zomerse variatie op de Scandinavische gravad lax.
Ingrediënten
- 1 citroen
- 1 limoen
- 2 sinaasappel
- 1 roze pompelmoes
- 400 g zalmfilet
- een halve bussel dille
- 1 koffielepel zout
- 1 koffielepel kristalsuiker
- 1 sinaasappel
- 1 pompelmoes
- 1 limoen
- peper
- 200 g feta
- 200 g ricotta
- olijfolie
- 50 g amandelen
- 1 roggebrood
- 2 flesjes tonic
- een scheut suikersiroop
- enkele takjes munt
- een toefje tuinkers
- honing
Benodigdheden
- een blender
- keukenpapier
Bereiding
De agrumdrank
Pers de citroen, de limoen, de sinaasappels en de pompelmoes. Laat het sap in de koelkast afkoelen.
De gemarineerde zalm
Snijd de zalm in dunne plakjes en leg ze in een kom.
Snipper de dille.
Strooi het zout, de suiker en de dille over de zalm. Meng goed en laat marineren.
Snijd de buitenste schil van de sinaasappel, pompelmoes en limoen. Snijd dan de partjes tussen de vliezen uit (peler à vif). Vang het sap op en sprenkel het over de zalm. Kruid met peper en laat de zalm verder marineren in de koelkast.
Mix de feta met de ricotta in de blender. Doe er een scheutje olijfolie bij en kruid met veel peper. Mix nog een keer tot een smeuïge crème.
Verwarm een scheutje olijfolie in een pan en rooster de amandelschilfers goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Snijd het brood in dikke sneden en rooster ze in de broodrooster.
Afwerken en serveren
Haal het citrussap uit de koelkast en giet er de tonic en een scheut suikersiroop bij. Stop enkele takjes verse munt in de kan.
Smeer de feta-ricottacrème op de toasten. Leg er enkele toefjes tuinkers en de gemarineerde zalm op.
Werk af met partjes citrus, geroosterde amandelschilfers en een drupje honing.