Eenvoud troef! Kies een paar bijzondere producten uit en ze zijn de basis voor een overheerlijke lunch. De sterren van vandaag zijn een verse lap onglet, die beruchte beenhouwersbiefstuk, én een vers zuurdesembrood. Neem even de tijd om de groenten zo fijn mogelijk te versnijden, want dat is het geheim van een geslaagde salsa. Wanneer alle ingrediënten samen komen op zo’n smakelijke dikke toast mag je jezelf verwachten aan de vraag naar ‘meer van dat’.
Ingrediënten
- 2 tomaat
- 4 stengel selder
- 1 sjalot
- 1 limoen
- basilicum
- peterselie
- oregano
- bieslook
- scheutje olijfolie
- 1 eetlepel kappertjes
- snuifje zout
- snuifje cayennepeper
- snuifje paprikapoeder
- 1 bussel rucola
- 400 g onglet
- snuifje zout
- snuifje peper
- 1 zuurdesembroodje
- scheutje olijfolie
- scheutje balsamico
Benodigdheden
- een fijne rasp
- een broodmes
Bereiding
Voorbereiding
De salsa van selder en tomaat
Breng water aan de kook om de tomaten makkelijk te ontvellen, ook wel gekend als emonderen.
Snij de gepelde tomaten in kwarten en vervolgens in reepjes van enkele millimeters breed. Maak er tenslotte piepkleine blokjes van (brunoise).
Snij het taaie onderste deel en het loof van de selder weg. Spoel de groente even en snij de taaie vezels weg met behulp van een dunschiller. Je kan vaak ook een groot deel van de vezels verwijderen, door een stukje selder af te breken en het van de bolle kant van de stengel weg te trekken.
Snij de selder eerst in stukken van zo’n 6 centimeter lengte. Snij die stukken vervolgens in dunne reepjes en tenslotte in minuscule blokjes (brunoise).
Pel de sjalot en snij ze overlangs in twee. Maak vervolgens een reeks horizontale insnijdingen in elk stuk sjalot, gevolgd door verticale insnijdingen en snipper ze tenslotte in zo fijn mogelijke stukjes. Grote stukken rauwe sjalot zijn niet smakelijk in een groentesalsa.
Doe alle stukjes tomaat, selder en sjalot in een mengschaal.
Verzamel een selectie verse kruiden. Ik gebruik basilicum, oregano, peterselie en bieslook. Spoel het groen even en laat het uitlekken.
Snij de kruiden in piepkleine stukjes en doe ze bij de brunoise van groenten.
Schenk een scheut fijne olijfolie in de mengschaal en meng alle groenten en kruiden.
Rasp wat van de dunne groene schil van de limoen in de schaal. Snij de vrucht doormidden en druppel er een scheutje vers limoensap bij.
Schep er ook nog wat fijne kappertjes bij. Doe er eventueel ook een lepeltje van de azijn bij waarin de kappertjes opgelegd zijn.
Proef de salsa en voeg een snuifje zout toe, een zuinig snuifje cayennepeper en een snuif (mild) paprikapoeder.
Spoel meteen ook de rucola en laat de fijne blaadjes sla uitlekken. Hou ze even apart, tot je de toast afwerkt.