
Eiersla kennen we vooral van de kant-en-klare versie die je in plastic doosjes in de supermarkt koopt. Je weet wel, die slaatjes die vaak meer mayonaise zijn dan iets anders. Waarom zou je dus niet gewoon eens een doosje eieren kopen en die sla gewoon zelf maken? Jeroen geeft meteen ook een originele manier mee om je eiersla te presenteren: op een krokante toast met zachte gerookte zalm.
Ingrediënten
- 4 ei
- 0.5 citroen
- 1 eetlepel mosterd
- 15 cl arachideolie
- 1 sjalot
- peterselie
- dille
- 2 koffielepel kappertjes
- 1 eetlepel zure room
- 1 scheutje natuurazijn
- peper
- zout
- 1 briochebrood
- 6 plak zalm
- 1 bakje tuinkers
- boter
Benodigdheden
- een staafmixer
- een pureestamper
Bereiding
Voorbereiding van de eiersla
Kook hierin de eieren voor de eiersalade hard. Reken een kooktijd van 8 à 9 minuten. Koel de eitjes onder koud stromend water.
De mayonaise
De eiersla
Neem een mengschaal of een grote glazen kom. Pel de sjalot en snipper ze heel fijn en doe ze in de mengschaal.
Hak de kappertjes fijn en doe hetzelfde met de verse peterselie en de dille. Doe alles in de mengschaal.
Pel de hardgekookte eieren, doe ze bij de kruiden en garnituren en stamp alles grof met een pureestamper.
Voeg een beetje mayonaise toe en meng ze onder de eieren. Zorg ervoor dat je niet meteen te veel mayonaise toevoegt.
Voeg nu ook nog wat zure room toe en breng de sla op smaak met enkele druppels azijn, peper van de molen en zout.
Afwerking
Snij brede toasten van het brood en snij de korstjes eraf.
Smelt een beetje boter in een pannetje en strijk de toasten hiermee in aan beide kanten.
Leg de toasten onder de ovengrill en kleur ze goudbruin aan beide zijden.
Schik op elke toast een portie gerookte zalm. Schep daarbovenop verse eiersla en een toefje verse tuinkers.