Tlayuda met zwarte bonenpasta, chorizo en tatemada

Tlayuda is zeg maar de Mexicaanse calzone. Een dichtgeplooide, geroosterde tortilla met een zalige vulling van zwarte bonen, gebakken chorizo en kaas met tatemada, een smokey tomatensalsa. Simpelweg 'muy bien'!

Ingrediënten

  • 200 g zwarte bonen
  • 3 avocadoblad
  • 0.5 bol look
  • 2 tenen look
  • 3 ajuin
  • 3 tomaten
  • 8 tomatillo
  • 2 jalapeño
  • keukenzout
  • 400 g chorizo
  • 4 tortilla
  • 4 eetlepel reuzel
  • 200 g quesillo
  • 0.5 Romeinse sla
  • 1 avocado

Benodigdheden

  • barbecue of grill
  • zeef
  • blender

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding (1 dag op voorhand):

Week de zwarte bonen een nacht in water. 

Bereiding:

Laat de bbq heet worden.

Giet de geweekte bonen door een zeef en kook ze samen met de avocadobladeren (of wat laurier) 45 à 60 minuten in gezouten water.

Rooster de look in z’n geheel op de grill.

Rooster de ui samen met de tomaten, de tomatillos en de pepers boven het open vuur. De groenten mogen wat zwart blakeren.

Hak de andere ui en de look fijn en fruit ze in een pan met olie. Giet de gare bonen af. Vang 2 eetlepels kookvocht op in een glas. Verwijder de avocadobladeren of laurier.

Schep de bonen met het kookvocht en het uienmengsel in de blender en mix tot een gladde bonenpasta.

Doe de geroosterde tomaten, tomatillos en de chilipepers in een vijzel of kom. Verwijder de buitenste laag van de gebrande uien en voeg ze toe. Stamp alles fijn en breng op smaak met een flinke snuif zout.

Leg de verse chorizo ondertussen op het vuur en rooster ze gaar.

Bedek een tortilla met een dun laagje reuzel en smeer er een laag van de bonenpasta op. Verspreid er een paar lepels geroosterde tomatensalsa over.

Verkruimel de gebakken chorizo en de kaas over de salsa.

Plooi de tlayuda dicht en leg hem op de bbq. Rooster de tlayuda aan beide kanten op het vuur, zonder hem te laten verbranden.

Was de sla, laat hem uitlekken en scheur hem in grote stukken. Snijd de avocado in plakjes.

Leg de sla op een grote schaal en leg de tlayuda erbij. Werk af met de avocado.

Tlayuda met zwarte bonenpasta, chorizo en tatemada