Tiramisutaart met speculaasmousse

Dit is de perfecte taart voor beginnende bakkers! In een paar eenvoudige stappen heb je voor je het weet een pracht van een taartje voor je neus staan. Ook qua smaken is dit nagerecht een droom, want wie houdt er nu niet van tiramisu en speculaas? Gewoon proberen dus!

Ingrediënten

  • 125 g malse boter
  • 90 g bloemsuiker
  • 1 ei
  • 30 g amandelpoeder
  • 235 g bloem
  • een snuifje keukenzout
  • 1 koffielepel speculaaskruiden
  • 1 gelatineblaadje
  • 100 g kristalsuiker
  • 3 ei
  • 500 g mascarpone
  • 1 vanillestokje
  • een snuif speculaaskruiden
  • een scheutje room
  • 1 kopje koffie
  • een flinke scheut amaretto
  • 250 g speculaas
  • een snuif cacaopoeder

Benodigdheden

  • keukenmachine met K-vormig hulpstuk
  • weegschaal
  • pannenlikker
  • taartvorm
  • bakpapier
  • bakparels

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Kruimeldeeg:

Laat de oven voorverwarmen tot 175 °C.

Doe de malse boter met de bloemsuiker in de kom van de keukenmachine en laat de machine draaien.

Voeg het ei eraan toe, gevolgd door het amandelpoeder en de bloem.

Doe het zout en de speculaaskruiden erbij en laat de machine nog even draaien tot je een stevig deeg hebt.

Haal het deeg uit de keukenmachine, verpak het in folie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.

Mascarponemousse:

Laat de gelatine weken in koud water.

Splits de eieren en doe de dooiers met de suiker in een kom. Houd de eiwitten even apart. Klop de dooiers met de suiker tot ruban.

Klop in een andere kom de eiwitten stijf.

Meng de mascarpone onder de ruban en voeg er de vanillezaadjes aan toe, gevolgd door de speculaaskruiden.

Laat in een pannetje een klein scheutje room opwarmen. Knijp de gelatine uit en los ze op in de warme room.Meng de room onder de ruban en de mascarpone.

Spatel vervolgens de opgeklopte eiwitten voorzichtig onder de massa.

Schep het geheel in een spuitzak en laat de mousse opstijven in de koelkast.

De taart afwerken:

Vet een taartvorm in en bestuif hem met bloem. Bekleed de taartvorm met het deeg en duw de randen mooi aan.

Prik gaatjes in de bodem van het deeg met een vork en leg er een vel bakpapier met bakparels in. Bak het deeg blind gedurende 25 minuten op 175 °C. Laat afkoelen.

Maak een kopje straffe koffie en voeg er de amaretto (optioneel) aan toe.

Dop de speculaasjes eerst in de koffie en schik ze vervolgens naast elkaar op de taartbodem, tot de taartbodem vol ligt.

Spuit de mousse in dotjes op de geweekte speculaasjes tot de taart volledig bedekt is.

Werk af met wat verkruimelde speculaas en cacaopoeder.

Tiramisutaart met speculaasmousse