Tiramisu met peer

De combinatie van een oerklassiek recept en een vleugje inspiratie kan een verrassend resulaat opleveren. Zo maak je van een traditionele tiramisu, een dessert dat net ietsje anders is. Het geheim wapen is bij deze een lekkere peer. Het is en blijft een stukje fruit van bij ons dat ideaal is om te verwerken in allerlei lekkers. Dit moet elke fan van de Italiaanse tiramisu zeker eens uitproberen!

Ingrediënten

 • 3 ei
 • 100 g suiker
 • 500 g mascarpone
 • scheutje amaretto
 • 2 peer
 • 1 kopje koffie
 • 300 g lange vingers
 • 3 eetlepel cacaopoeder

Benodigdheden

 • een keukenmachine (met klopper als hulpstuk)
 • een schaal van ongeveer 30x20 cm
 • een zeefje

Partners

Bereiding

Tiramisu met peer

Neem de mengkom van je keukenmachine én een tweede schaal. Scheid de eieren en doe de dooiers in de pot van de machine. Verzamel het eiwit in de andere schaal.

tip maak het desssert enkele uren op voorhand zodat de tiramisu de tijd krijgt om op te stijven in de koelkast

Plaats de mengkom in de machine en gebruik de klopper als hulpstuk.  Voeg de suiker toe en laat de machine draaien. Laat ze kloppen tot je een bleke egale massa verkrijgt. (een ruban)

Schep de mascarpone bij het mengsel van dooiers en suiker. Voeg (naar smaak of keuze) ook een scheutje amaretto toe. Laat de machine eerst op matige snelheid draaien en later op hogere snelheid, tot alle ingrediënten mooi gemengd zijn.

tip Als je voor kinderen kookt, laat je de amandellikeur (amaretto) weg uit het recept.

Gebruik een grote garde om het eiwit tot een stevig en luchtig schuim te kloppen. (Indien je hiervoor ook de machine wil gebruiken zal je de mengpot eerst moeten leegmaken en goed schoonmaken.)

Schil de peren en snij ze in kwarten. Verwijder het taaie klokhuis en snij de vruchten in blokjes van max. 1 x 1 cm. Voeg ze toe aan het mascarponemengsel.

Schep het opgeklopte eiwit bij het mascarponemengsel en spatel het schuim er zorgvuldig onder. Probeer zoveel mogelijk luchtigheid te behouden.

Maak een kopje sterke koffie, het type waarin uw lepeltje spreekwoordelijk kan in rechtstaan. Schenk de koffie daarna in een schaaltje.

Giet naar persoonlijke smaak een scheut amaretto in de koffie.

tip Als je voor kinderen kookt, laat je de amandellikeur (amaretto) weg uit het recept.

Dip de onderzijde van elke lange vinger of ‘boudoir’ in de koffie (met amaretto), en leg het koekje op de bodem van de schaal waarin je de tiramisu zal serveren.

Schik de hele bodem van de schaal vol met gesopte lange vingers.

Spatel de helft van het tiramisumengsel erover en schik daarop een tweede laag van lange vingers die je in de koffie hebt gedipt.

Spatel de rest van het tiramisumengsel over de tweede laag koekjes en strijk het oppervlak egaal.

Laat de tiramisu opstijven in de koelkast.

Schep wat cacaopoeder in een zeefje en bepoeder het oppervlak van de tiramisu met een dun laagje daarvan.

tip Gebruik een groot warm mes of een warme platte metalen spatel om mooie porties tiramisu uit de schaal te snijden.
Tiramisu met peer