Thaise komkommersoep

Jeroens groentetuin was dit jaar geen onverdeeld succes. De komkommers en augurken daarentegen deden het wel goed. Ideaal om te verwerken in een fluweelzacht soepje met een oosterse toets.

Ingrediënten

  • 2 ajuin
  • 2 tenen knoflook
  • 5 stengels bleekselder
  • 2 augurk
  • 5 komkommer
  • 0 boter
  • 1 jalapeñopeper
  • 3 limoenblaadje
  • 2 kippenbout
  • 3 liter water
  • 2 cm gember
  • 5 eetlepel vissaus
  • 2 komkommer
  • 1 builtje rijst
  • 3 eetlepel currypasta
  • 250 ml kokosmelk
  • 0 enkele takjes koriander

Benodigdheden

  • een elektrische staafmixer

Partners

Bereiding

De soep

Pel de uien en snijd ze grof. Kneus en pel de knoflook.

Spoel de bleekselderij en snijd de stengels in grote stukken. Snijd de augurken en komkommers ook in grote stukken.

Smelt een klontje boter in een hoge soepketel. Fruit de uien glazig. Doe er de knoflook bij en laat mee stoven. Voeg er dan de selder, de augurken en de komkommers aan toe en laat de groenten even stoven.

Snipper de jalapeño. Kneus de limoenblaadjes. Doe ze bij de groenten.

Leg de kippenbouten in de soepketel en giet er water bij tot alles onder staat. Breng de soep aan de kook.

tip
Gebruik kippenbouten voor de soep in plaats van kipfilets. Die geven meer smaak waardoor je geen bouillon bij de soep moet doen.

Schil de gember en snijd hem in stukken. Doe de gember en de vissaus bij de soep. Zet een deksel op de soepketel en laat 40 minuten sudderen op een laag vuur.

Afwerken en serveren

Schil de extra komkommers en snijd het vruchtvlees weg rond de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in blokjes.

Kook de rijst gaar. Laat uitlekken.

Haal de kip uit de soep en laat een beetje afkoelen.

Doe de groene currypasta en de kokosmelk bij de soep. Mix met een staafmixer. 

Zeef de soep eventueel.

Pluk het vlees van de kippenbouten.

Meng de kip met rijst en komkommerblokjes.

Schep wat garnituur in een soepkom. Lepel er soep over. Werk af met enkele blaadjes koriander.

Thaise komkommersoep