Thaise gravad lax

Jeroen brengt met dit gerecht twee uitersten bij elkaar: de Scandinavische en Thaise keuken. Gravad lax heeft zijn wortels in de Scandinavische keuken als bewaartechniek en betekent letterlijk 'begraven zalm'. Jeroen begraaft de zalm onder limoen, chili en koriander voor een subtiele Thaise smaak. Serveer dit op een toastje met opgeklopte zure room en je hebt het ideale hapje, tussendoortje of voorgerecht. Smullen maar!

Ingrediënten

  • 200 g bruine suiker
  • 100 g grof zout
  • 1 limoen
  • 3 limoenblaadjes
  • 60 g gember
  • een halve bussel koriander
  • 1 rode chilipeper
  • 1 stengel citroengras
  • scheut sake
  • 800 g zalm
  • potje zure room
  • enkele sneden wit brood
  • 50 g kroepoek
  • 3 stengels lente-ui
  • een halve rode chilipeper

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Gravad lax

Neem een grote schaal en doe er de bruine suiker en het grof zout in. Hierbij komen nog de geraspte schil van een limoen, fijngesneden limoenblaadjes, een geraspt stuk gember, fijngesneden koriander, fijngesneden rode chilipeper, fijngesneden citroengras en tot slot een scheut sake. Meng alles goed onder elkaar.

 

tip De alcohol kan je eventueel weglaten of vervangen door de alcohol uit de klassieke bereiding van gravad lax, namelijk Aquavit of cognac.

Leg de zalm met het vel naar boven op de marinade bedek met plasticfolie  zet er een tweede kom of schaal op voor extra gewicht, zodanig dat de marinade goed in de zalm trekt. Laat 12u marineren in de frigo.

Eens uit de frigo, moet je enkel nog het vel van de zalm snijden.

Garnituur

Klop de zure room licht op met het sap van een halve limoen, peper en zout. Neem de limoen waarvan je de zeste gebruikte voor de marinade. Doe er voor de smaak een lepeltje van de marinade bij. Meng goed.

Snijd sneden van het brood en besprenkel met olijfolie en rooster in de oven of toast in de broodrooster.

Snijd een paar stengels lente-ui fijn, samen met een halve chili. Verkruimel wat kroepoek.

Serveren: snijd lange sneden van het geroosterde brood (soldaatjes) en leg er een stuk zalm op. Een toefje zure room komt op de zalm en afwerken gebeurt met de fijngesneden lente-ui en chili en de verkruimelde kroepoek.

Thaise gravad lax