Thaise bouillon met shiitake en rivierkreeft

Dit is een oosterse bisque op basis van garnaalkoppen en afgewerkt met vlees van rivierkreeftjes en shiitake. Nog een tikkeltje feestelijk en dus perfect voor tweede kerstdag.

Ingrediënten

  • 1 kg garnaalkoppen
  • arachideolie
  • 3 ajuin
  • 3 tenen knoflook
  • 40 g gember
  • 1 wortel
  • 2 stengels selder
  • 0.5 eetlepel trassi
  • 70 g tomatenpuree
  • 2 eetlepel currypasta
  • 2 liter water
  • 2 eetlepel sojasaus
  • 3 limoenblaadjes
  • 1 stengel prei
  • 1 wortel
  • 2 stengels selder
  • 250 g shiitake
  • 0.5 Chinese kool
  • 200 g sojascheuten
  • 4 ei
  • een scheutje melk
  • peper
  • zout
  • boter
  • 200 g rivierkreeftje
  • 0.5 bussel koriander

Benodigdheden

  • een grote ovenschaal

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De bouillon

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Leg de garnalenkoppen in een grote ovenschaal en laat ze 20 minuten roosteren in de voorverwarmde oven.

tip Je kunt garnaalkoppen diepgevroren kopen. Als je zelf je garnalen pelt, kun je de koppen en pantsers ook bijhouden en invriezen om later te gebruiken voor een bisque.

Verwarm een scheutje olie in een kookpot.

Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de olie.

Kneus en pel de knoflook. Stoof ze met de uien.

Schil de gember en snijd in stukjes. Stoof mee aan.

Schil de wortel. Snijd in stukken. Snijd de selder ook in stukken en doe ze in de kookpot.

Voeg er de gedroogde garnaalkoppen aan toe en laat alles even bakken.

Doe er de trassi, tomatenpuree en rode currypasta bij. Laat kort bakken.

tip Trassi is garnalenpasta met heel veel smaak. Je kunt het onder andere ook gebruiken in nasi goreng. Verpak de trassi goed als het doosje open is en je wilt het nog bewaren, want de geur is redelijk overheersend.

Giet er het water (of de groentebouillon) bij. Doe er sojasaus en limoenblaadjes bij en breng aan de kook. Zet een deksel op de kookpot en laat ongeveer 30 minuten garen op een zacht vuur.

Afwerken en serveren

Spoel de prei en snijd hem in fijne reepjes (julienne).

Schil de wortel en snijd ook in julienne. Doe hetzelfde met de selder. Snijd de shiitake in reepjes.

Snipper de Chinese kool.

Doe de prei, wortel, selder, shiitake, Chinese kool en sojascheuten in een grote kom.

Zeef de warme bouillon en giet hem over de groenten.

Klop de eieren los met een scheutje melk. Kruid met peper en zout.

Smelt een klontje boter in een pan en bak dunne omeletten.

Snijd de omeletten in reepjes.

Serveer de bouillon met omeletreepjes. Werk af met rivierkreeftjes en plukjes koriander.

Thaise bouillon met shiitake en rivierkreeft