Teriyaki saté met een zwarte bonensalade

Teriyaki is een bereiding op basis van soja, saké en suiker die veel smaak geeft en het vlees mooi doet glanzen. Jeroen werkt voor de satés met groothoofd, een veelzijdig stuk vlees uit de dij van het rund.

Ingrediënten

  • 200 g bonen
  • 2 eetlepel bruine suiker
  • 2 eetlepel kristalsuiker
  • 2 eetlepel sojasaus
  • 4 eetlepel sake
  • 40 g gember
  • 1 teen knoflook
  • 1/3 chilipeper
  • 1/4 limoen
  • 100 g wakamé
  • 5 lente-uien
  • 1/3 Chinese kool
  • 100 g sojascheuten
  • 1 eetlepel gember
  • 5 eetlepel rijstazijn
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 eetlepel sojasaus
  • 400 g groothoofd
  • enkele takjes koriander

Benodigdheden

  • houten satéstokjes
  • een barbecue of grillpan

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De voorbereiding

Laat de zwarte bonen een nacht weken in koud water.

Laat de satéstokjes weken in koud water. Zo voorkom je dat ze in brand schieten tijdens het bakken.

De teriyakisaus

Doe de bruine suiker met de witte suiker, de sojasaus en de sake in een steelpan en laat een beetje inkoken op een laag vuur.

Schil de gember en pel de knoflook. Rasp ze bij de saus.

Snipper of rasp de chilipeper en doe het bij de saus.

Doe het sap van de limoen bij de saus.

Laat de teriyakisaus afkoelen.

De bonensalade

Kook de geweekte bonen gaar in gezouten water.

Snipper de wakamé, de lente-uien en de Chinese kool. Meng ze met de sojascheuten.

Snijd de opgelegde gember wat kleiner en doe het bij de groenten.

Roer een paar lepels teryakisaus door de groenten.

Giet de bonen af en spoel ze onder koud stromend water. Laat ze uitlekken en doe ze bij de rest van de groenten.

Breng de salade op smaak met een flinke scheut rijstazijn, sesamolie en sojasaus.

tip In plaats van rijstazijn kun je ook witte wijnazijn gebruiken.

Afwerken en serveren

Snijd het vlees in dunne repen.

Marineer het vlees kort in de teriyakisaus.

Steek het vlees op satéstokjes.

Laat de barbecue (of een grillpan) goed heet worden. Bak de mini-brochettes en wrijf ze tijdens het bakken in met extra teriyakisaus.

Serveer de satés met de bonensalade en werk af met pluksels koriander.

Teriyaki saté met een zwarte bonensalade