Tataki van zwaardvis, kroketje van sushirijst, nori-mayo en komkommersla

Een lekker fris en fancy, oosters voorgerechtje in de vorm van kort gegrilde zwaardvis, een kraakverse salade met komkommersliertjes, krokante kroketjes van sticky rice en mayonaise op basis van nori. Niet meteen Dagelijkse kost, maar wel absoluut het proberen waard.

Ingrediënten

  • 200 g sushirijst
  • 1 norivel
  • 2 dooier
  • 1 eetlepel gember
  • 1 toefje wasabi
  • 0.5 chilipeper
  • 3 dl arachideolie
  • limoensap
  • 3 eetlepel sushiazijn
  • 1 komkommer
  • 1 scheutje vissaus
  • 400 g zwaardvisfilet
  • enkele eetlepels panko
  • 1 scheutje ponzu

Benodigdheden

  • een spuitflesje
  • een trechter

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Spoel de rijst onder koud water en schep in een pot. Voeg er het dubbele aan water aan toe samen met een snuif zout en kook de rijst gaar.

Zet een pan en een grillpan op het vuur en laat ze warm worden.

Rooster het norivel krokant in een droge pan.

Doe de dooiers in een maatbeker en voeg er de opgelegde gember, de wasabi en een snuif zout aan toe. Voeg ook een scheutje water toe en zet de mixer erin.

Snijd de chilipeper en de geroosterde nori fijn en voeg toe. Hou wat van de fijngesneden nori apart voor de afwerking.

Voeg de olie in een fijne straal en al mixend toe tot je een gebonden mayonaise bekomt. Pers er vervolgens het sap van een limoen bij en mix opnieuw.

Doe de gare rijst in een schaaltje en voeg een scheutje sushi azijn en een snuif zout toe. Dek de rijst af met folie en laat afkoelen in de koelkast.

Schep de mayonaise in een knijpflesje. Gebruik indien nodig een trechter.

Verwijder de zaadlijsten van de komkommer en snijd in fijne julienne. Doe de komkommer vervolgens in een kom en voeg de vissaus en de sushi azijn toe.

Kruid de zwaardvis met peper en zout en besprenkel met olijfolie. Leg de vis vervolgens in de hete grillpan en gril kort aan beide kanten.

Laat een scheut olie heet worden in een pan en doe de panko in een kommetje.

Rol balletjes van de afgekoelde rijst en haal ze door de panko. Leg ze vervolgens in de hete olie en laat goudbruin worden.

Doe de ponzu in een kommetje en snijd dunne plakjes van de gegrilde zwaardvis. Verdeel de plakjes vis over een bord en strijk de plakjes in met wat ponzu. Spuit er enkele dotjes mayonaise bij.

Laat de kroketjes even uitlekken op keukenpapier en schik bij de vis. Leg er tenslotte wat komkommersalade over en werk af met de rest van de krokante nori.

Tataki van zwaardvis, kroketje van sushirijst, nori-mayo en komkommersla