Tarwekorrels met lentegroenten en een koude kruidensaus

Vegetarisch, smeuïg en smakelijk: een groentestoofpot met tarwekorrels.

Ingrediënten

  • 3 liter groentebouillon
  • 250 g tarwekorrels
  • 4 wortel
  • 1 bloemkool
  • 1 broccoli
  • 2 raap
  • 150 g sperzieboontjes
  • 40 g bloem
  • 40 g boter
  • peper
  • zout
  • 6 dragon
  • 6 platte peterselie
  • 6 basilicum
  • 1 dl olijfolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een blender of staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Ontdooi wat groentebouillon.
Plaats een fles olijfolie in de koelkast een laat ze flink afkoelen.
Breng de (voorgestoomde) tarwekorrels aan de kook in de pot met bouillon. Kook de granen beetgaar binnen de tijd die op de verpakking staat aangegeven. Giet de tarwe door een zeef en spaar de smakelijke bouillon. (Die gebruik je straks opnieuw.)

De tarwe en verse groenten

Snij het loof van de wortelen en spoel ze grondig. De jonge penen hoef je niet te schillen. Snij de wortelen eerst overlangs in twee en vervolgens in grove, hapklare stukken.
Schil de raapjes en snij ze ook in grove stukken die ongeveer net zo groot zijn als de stukken wortel.
Spoel de sperziebonen en snij of knijp de steelstukjes van de fijne groente. Snij elk boontje vervolgens in 4 gelijke stukken.
Spoel de bloemkool en de broccoli en maak de groenten schoon. Snij de twee gezonde familieleden in fijne roosjes.
Breng de groentebouillon opnieuw aan de kook. Kruid de bouillon met wat peper van de molen en een snuifje zout.
Strooi de stukken groenten in de warme bouillon en kook ze beetgaar. (in ong. 7 tot 10 minuten)

De kruidenolie

Spoel de kruiden en doe de groene takjes in de beker van de blender.
Schenk de fijne en ijskoude olijfolie in de beker en laat alles op volle snelheid draaien, tot je een fijne grasgroene salsa hebt.
Proef het kruidensausje en breng het op smaak met wat peper van de molen en een snuifje zout.

De saus

Laat de boter smelten in een ruime stoofpot op een matig vuur.
Schep de bloem bij de hete boter en roer met de garde tot je een roux krijgt. Laat het korrelig mengsel heel kort ‘bakken’ tot je een biscuitgeur ruikt.
Schenk een vijfde van de hete bouillon erbij en blijf roeren met de garde tot je een gladde bechamelsaus krijgt, vrij van klontertjes. Voeg meer bouillon toe als de saus te compact is.
Een rest bouillon kan je later gebruiken om bijvoorbeeld soep te bereiden.

De afwerking

Roer de gare groenten doorheen de bechamelsaus op basis van groentebouillon.
Voeg ook de tarwekorrels toe en proef. Kruid de bereiding naar smaak met peper van de molen en wat zout.
Serveer het vegetarisch gerecht met een schep groene kruidensaus erbovenop.
Tarwekorrels met lentegroenten en een koude kruidensaus