Tartelette met burrata, gekonfijte tomaat en bellota

Dit is een voorgerecht voor als het wat feestelijker mag, met gekonfijte tomaten, romige burrata en fantastische bellota-ham. Iets om mee uit te pakken op een feestje!

Ingrediënten

  • 2 kg tomaten
  • enkele blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • snuifje kristalsuiker
  • 2 tenen knoflook
  • 2 vel zanddeeg
  • bloem
  • 200 g bellota
  • 400 g burrata
  • 1 bussel rucola
  • 0.5 bussel platte peterselie
  • 0.5 bussel basilicum
  • balsamicoazijn

Benodigdheden

  • een ovenschaal
  • Bakpapier of een siliconen mat
  • Een ring om rondjes uit te steken
  • een bakplaat
  • een blender
  • een spuitzak met een spuitmondje
  • Uitsteekring met een diameter van 10 cm

Partners

Bereiding

Tartelette met burrata, gekonfijte tomaat en bellota

Verwarm de oven voor tot 120 °C.

Emondeer de tomaten. Maak een kruis in de onderkant, giet er kokend water en leg ze dan in koud water. Pel de tomaten, snijd ze in vier en verwijder de pitten.

Leg de tomaten op een bakplaat met de buitenkant naar boven. Leg er laurier, tijm en rozemarijn bij. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper, zout en een snuifje suiker.

Kneus de knoflook en leg de teentjes bij de tomaten.

Laat de tomaten 2 uur konfijten in de oven. Dit kun je gemakkelijk van tevoren doen.

Verwarm de oven tot 180 °C.

Kneed de vellen zanddeeg in elkaar tot een grote bal.

Bestuif het werkblad met bloem en rol er het deeg op uit. Het moet ongeveer dubbel zo dik zijn als de oorspronkelijke vellen.

tip In zanddeeg zit veel boter. Verwerk het deeg dus snel zodat de boter niet smelt.

Steek met een ring cirkels uit het deeg.

Leg de deegcirkels op een bakplaat.

Bak de zandbodems 15 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze afkoelen op een rooster

Laat de bellota op kamertemperatuur komen.

Snijd de burrata in stukken. Doe de kaas in de blender met een likje olijfolie, peper en zout. Mix heel kort tot een gladde massa.

Doe het kaasmengsel in een spuitzak en laat opstijven in de koelkast.

Spoel de rucola, de peterselie en het basilicum. Haal de blaadjes van de peterselie en het basilicum. Meng alles tot een salade. Werk af met wat olijfolie en balsamico-azijn. Kruid met peper en zout.

Snijd de zandkoekjes eventueel bij met een gekarteld mes zodat je een harde en een zachte kant hebt. Leg de zachte kant naar boven.

Spuit een toef burrata op de zandkoekjes. Leg er kwartjes gekonfijte tomaat op en plakjes bellota. Werk af met een handvol sla.

Tartelette met burrata, gekonfijte tomaat en bellota