Tarte tatin van ui met geitenkaas en filet d’Anvers

Een hartig voorgerecht waarvoor Jeroen inspiratie haalde bij die bijzondere ‘omgekeerde’ appeltaart. Hij werkt de kleine tarte tatins met rode ui af met smeuïge geitenkaas met verse kruiden, een simpel peterselieslaatje en enkele fijne sneetjes gerookt rundvlees, beter bekend als filet d’Anvers.

Ingrediënten

  • 8 sneetje filet d'Anvers
  • 100 g geitenkaas
  • 1 vel bladerdeeg
  • 2 ui
  • 40 g boter
  • 40 g suiker
  • scheutje room
  • scheutje honing
  • 0.5 citroen
  • 1 ei
  • 0.5 bussel peterselie
  • tijm
  • takje basilicum
  • scheutje olijfolie
  • scheutje balsamico
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • 4 ramequins (ronde gekartelde potjes)
  • een uitsteekring
  • een keukenpenseel

Partners

Bereiding

Bereiding

Pel de uien en snij ze middendoor. Snij de halve uien bij tot ze zo’n 2 centimeter dik zijn.

Verhit een pan op een stevig vuur. Strooi er de suiker in, samen met een scheutje water.

Laat de suikeroplossing borrelen, zet het vuur wat zachter en wacht tot je een goudbruine karamel krijgt.

Voeg nog een scheutje water toe, zodat het karameliseren stopt. Voeg de boter toe en smelt ze in de karamel.

Leg de uien (op de breedste zijde) in de bubbelende karamel. Kijk uit voor spatten hete suiker! Laat de uien kort bakken op een zacht vuur en zet het fornuis nadien uit.

Schep in elke ramequin (potje) een bodempje van de warme karamel.

Leg in elk potje een stuk gekarameliseerde ui.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Rol het bladerdeeg open en snij er rondjes uit met een diameter die ietsje groter is dan de diameter van de potjes. Gebruik eventueel een uitsteekring.

Breek het ei en doe de dooier in een schaaltje. Het eiwit gebruik je niet. Klop de dooier los met en piepklein scheutje water.

Gebruik en keukenpenseel om de ronde lapjes bladerdeeg in te smeren met wat losgeklopt eigeel.

Leg een rondje bladerdeeg bovenop een potje met ui. Druk het randje van het deeg tot onder de ui , tot in de bodem karamel. Gebruik hiervoor de mespunt van en aardappelmesje.

Prik een gaatje in elk dekseltje van bladerdeeg. Schuif de taartjes in de hete oven van 180°C. Bak de tarte tatins van ui gedurende 30 minuten.

Neem een mengschaal en schep er de zachte geitenkaas in. Plet de kaas met een vork en schenk er een scheutje room bij.

Pluk enkele blaadjes basilicum en rits de blaadjes van enkele takjes tijm. Hak de fijne blaadjes tijm in piepkleine stukjes. Snij de blaadjes basilicum in flinterdunne reepjes.

Meng de kruiden onder de geitenkaas, samen met een scheutje honing en een scheutje vers citroensap. Proef en breng het kaasmengsel op smaak met wat peper van de molen en een snuifje zout.

Spoel de platte peterselie en pluk de blaadjes los in een mengschaal. Druppel een beetje olijfolie en een scheutje balsamico over het slaatje en voeg een beetje peper en zout toe. Meng de blaadjes peterselie voorzichtig.

Serveren

Zet een heet potje met zo’n tarte tatin van ui omgekeerd op het bord. Laat het uientaartje met karamel eruit glijden.
Schep een lepeltje van het geitenkaasmengsel bovenop elk taartje.
Schik een paar fijne sneetjes filet d’Anvers bovenop het bolletje kaas.
Werk elke portie af met een toefje van de peterseliesla.
Tarte tatin van ui met geitenkaas en filet d’Anvers