Tarte tatin van ananas

Tarte tatin is een taart die ondersteboven gebakken wordt en dan omgekeerd. Je maakt ze meestal met appels, maar ze is ook heel lekker met ananas.

Ingrediënten

  • 150 g kristalsuiker
  • 1 ananas
  • 1 dl rum
  • 60 g boter
  • 1 vel bladerdeeg
  • vanille-ijs

Benodigdheden

  • een hoge pan die in de oven mag
  • een uitsteekring

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Tarte tatin van ananas

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Doe de kristalsuiker in een hoge pan met een scheutje water. Verwarm zodat de suiker smelt en karamelliseert.

Schil de ananas met een gekarteld mes. Snijd in 5 plakken van 2 cm. Verwijder de kern met behulp van een uitsteekring. Houd één plak voor het midden en halveer de rest van de plakken.

Blus de karamel met een scheut rum. Snijd de boter in blokjes en roer ze door de karamel. 

Leg de ananas in de karamel. De ronde plak gaat in het midden, de halve plakken errond.

Leg het vel bladerdeeg over de ananas. Vouw de buitenste randen netjes over de ananas.

Prik een gaatje in het midden zodat het vocht kan ontsnappen.

Bak de tarte tatin 45 minuten in de voorverwarmde oven.

Haal de taart uit de oven en keer ze in een snelle beweging om op een groot bord of een ronde schaal.

Serveer met een bol vanille-ijs.

Tarte tatin van ananas