Tartaar van tomaat, gerookte makreel in ‘t groen

Paling in ’t groen is een traditioneel gerecht, maar Jeroen bewijst dat ook gerookte makreel lekker smaakt met een kruidensaus.

Ingrediënten

  • 6 tomaten
  • ijsblokjes
  • 1 sjalot
  • zuring
  • 20 g kappertjes
  • olijfolie
  • selderzout
  • peper
  • zout
  • Worcestershiresaus
  • Tabasco
  • 0.5 bussel kervel
  • 0.5 bussel platte peterselie
  • 0.5 bussel dragon
  • 50 g spinazie
  • 400 g gerookte makreel
  • olijfolie
  • 0.5 flesje limoen
  • 1 eetlepel ricotta
  • peper
  • zout
  • pijnboompitten
  • bloedzuring
  • basilicum

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Tartaar van tomaat

Maak met een scherp mesje een kruisje in de bovenkant van de tomaten.

Zet een grote kom met water en ijsblokje klaar.

Breng water aan de kook. Dompel er de tomaten 10 seconden in onder.

Leg de tomaten in het ijswater.

tip Giet het ijswater niet weg, maar gebruik het om de kruiden in te koelen.

Pel de tomaten, snijd ze in kwarten en snijd er de pitten uit met een scherp mes. Snijd de tomaten in blokjes.

Pel en snipper de sjalot.

Snipper de zuring fijn.

Meng de tomatenblokjes met sjalot, zuring en kappertjes.

Breng op smaak met een scheutje olijfolie, peper, zout, selderzout en enkele druppels Worcestershiresaus en tabasco.

Makreel in ’t groen

Breng water aan de kook.

Spoel de kervel, peterselie en de dragon. Was de spinazie en verwijder de harde nerven.

Kook de kruiden en de spinazie kort in het water. Haal ze uit de kookpot en doe ze in ijswater.

Verwijder het vel van de makreel. Scheur de vis in stukken en verwijder de graten.

Doe de kruiden in de blender en mix. Doe er een scheutje olijfolie, limoensap en ricotta bij en breng op smaak met peper en zout.

Afwerken en serveren

Verwarm een likje olijfolie in een pan en rooster de pijnboompitten.

Leg de makreel en de tartaar van tomaat op een bord. Druppel er de groene dressing over en werk af met geroosterde pijnboompitten en blaadjes bloedzuring en basilicum.

Tartaar van tomaat, gerookte makreel in ‘t groen