Paling in ’t groen is een traditioneel gerecht, maar Jeroen bewijst dat ook gerookte makreel lekker smaakt met een kruidensaus.
Ingrediënten
- 6 tomaten
- ijsblokjes
- 1 sjalot
- zuring
- 20 g kappertjes
- olijfolie
- selderzout
- peper
- zout
- Worcestershiresaus
- Tabasco
- 0.5 bussel kervel
- 0.5 bussel platte peterselie
- 0.5 bussel dragon
- 50 g spinazie
- 400 g gerookte makreel
- olijfolie
- 0.5 flesje limoen
- 1 eetlepel ricotta
- peper
- zout
- pijnboompitten
- bloedzuring
- basilicum
Benodigdheden
Bereiding
Tartaar van tomaat
Maak met een scherp mesje een kruisje in de bovenkant van de tomaten.
Zet een grote kom met water en ijsblokje klaar.
Breng water aan de kook. Dompel er de tomaten 10 seconden in onder.
Leg de tomaten in het ijswater.
Pel de tomaten, snijd ze in kwarten en snijd er de pitten uit met een scherp mes. Snijd de tomaten in blokjes.
Pel en snipper de sjalot.
Snipper de zuring fijn.
Meng de tomatenblokjes met sjalot, zuring en kappertjes.
Breng op smaak met een scheutje olijfolie, peper, zout, selderzout en enkele druppels Worcestershiresaus en tabasco.
Makreel in ’t groen
Breng water aan de kook.
Spoel de kervel, peterselie en de dragon. Was de spinazie en verwijder de harde nerven.
Kook de kruiden en de spinazie kort in het water. Haal ze uit de kookpot en doe ze in ijswater.
Verwijder het vel van de makreel. Scheur de vis in stukken en verwijder de graten.
Doe de kruiden in de blender en mix. Doe er een scheutje olijfolie, limoensap en ricotta bij en breng op smaak met peper en zout.
Afwerken en serveren
Verwarm een likje olijfolie in een pan en rooster de pijnboompitten.
Leg de makreel en de tartaar van tomaat op een bord. Druppel er de groene dressing over en werk af met geroosterde pijnboompitten en blaadjes bloedzuring en basilicum.