Tartaar van rauwe en gerookte zalm met avocado en komkommer

Voor wie van zalm houdt is dit voorgerecht ongetwijfeld pure verwennerij. In dit recept combineert Jeroen verse en gerookte zalm, samen met smeuïge avocado en frisse komkommer. Met stukjes gegrild pitabrood erbij is dit gegarandeerd een geslaagde start van je diner. Let er wel op dat je deze tartaar zoveel mogelijk ‘à la minute’ bereidt. Uw gasten zullen u dankbaar zijn.

Ingrediënten

  • 200 g zalmfilet
  • 200 g zalm
  • 0.5 komkommer
  • 0.5 avocado
  • 1 takje dragon
  • 10 g bieslook
  • 0.5 limoen
  • 1 bakje tuinkers
  • peper
  • flesje zout
  • 2 lente-uitje
  • 4 pitabroodje
  • 1 scheutje notenolie
  • 1 scheutje balsamicoazijn

Benodigdheden

  • een dresserring (diameter ong. 7 cm)
  • een grillpan

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voor de tartaar van rauwe en gerookte zalm met avocado en komkommer

Probeer dit gerecht zoveel mogelijk ‘à la minute’ te bereiden. Het kost weinig tijd. De versheid van de ingrediënten bepalen de kwaliteit van een smakelijke tartaar. De avocado en de verse kruiden kunnen verkleuren en dat is niet appetijtelijk.

In de verse zalmfilet mogen geen graten meer achterblijven. Controleer dit even. Graatjes kan je verwijderen met een pincet.

Een zalmtartaar moet mooi roze zijn. Snij daarom het grijzige randje van de zalm. Gebruik daarvoor een scherp keukenmes.

Snij de filet doormidden, zodat je twee dikke plakken zalm krijgt. Snij deze helften vervolgens eerst in repen van zo’n centimeter breed, en vervolgens in fijne blokjes. Bewaar een deel van de structuur van de vis, zodat het geen zalmpuree wordt.

Doe precies hetzelfde met het stuk gerookte zalm. Doe deze stukjes gerookte zalm in een mengschaal, samen met de verse zalm.

Snij de avocado middendoor en verwijder de dikke pit. Schil de vrucht en verdeel ze in kwarten.

Snij elk kwartje avocado in dunne plakjes en vervolgens in blokjes. Let op, dit is een delicate vrucht, zeker als ze mooi rijp is. Voeg de avocadostukjes bij de zalm.

Verwijder het buitenste blad van de lenteuitjes en snipper ze in hele fijne ringen. Hak de ringen vervolgens nog wat fijner. (Te grote stukken lenteui zijn niet smakelijk in deze tartaar.)

Schil de komkommer met een dunschiller. Snij de vrucht in de lengte in kwarten. Verwijder de vochtige zaadlijsten van de vrucht en snij het vruchtvlees in piepkleine stukjes.

Snipper de bieslook en de blaadjes dragon zeer fijn. Voeg ze toe aan de andere versneden ingrediënten.

Voeg wat peper van de molen toe. Wacht even met het zout, want de gerookte zalm is van narure zout van smaak.

Rol de limoen even over je werkblad, terwijl je de vrucht aandrukt. Zo zal het sap er makkelijker uitgeperst kunnen worden.

Halveer de limoen en voeg het sap toe aan de zalmmengeling.

Meng alles met de nodige voorzichtigheid. Doe het met liefde!

Proef en bepaal of je extra limoensap, peper en/of zout nodig hebt.

Voor wat pit komt er een beetje tuinkers bij. Knip en spoel de tuinkers, en laat ze uitlekken.

Voor de afwerking

Verhit een grillpan op een hoog vuur. Neem de tijd om de pan gloeiend heet te laten worden.
Plaats een dresseerring op het bord en vul deze met de zalmtartaar. Druk de mengeling voorzichtig aan met de bolle kant van een lepel.
Neem de dresseerring voorzichtig weg en leg een toefje tuinkers op de portie tartaar.
Druppel een beetje notenolie en een zuinige hoeveelheid balsamico-azijn over het torentje.
Leg de pitabroodjes kort in de grillpan, zodat ze even opwarmen en aan de beide zijden een grillpatroon krijgen. Scheur elk broodje in 3 of 4 stukken en serveer ze bij de zalmtartaar.
Tartaar van rauwe en gerookte zalm met avocado en komkommer