Tartaar van makreel met couscous en avocadosalade

Makreel is een vette vis met veel omega-3 waarmee je heel veel kunt doen in de keuken. Of je hem nu rookt, bakt of rauw eet, hij is altijd lekker.

Ingrediënten

  • 4 makreelfilet
  • 1 rode paprika
  • 1 wortel
  • 2 avocado
  • 1 bussel radijzen
  • 250 g kerstomaten
  • 1 bakje tuinkers
  • 200 g couscous
  • 2 dl groentebouillon
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • xeresazijn
  • 0.25 koriander
  • 0.33 peterselie
  • cayennepeper
  • zout
  • peper

Benodigdheden

  • een pincet
  • een rasp of mandoline
  • keukenpapier
  • een hoge dresseerring

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwijder met een pincet de graten uit de makreelfilets. Leg de vis in een grote kom en bestrooi gul met zout. Sprenkel er citroensap over. Laat 30 minuten pekelen in de koelkast.

Spoel de radijzen en verwijder het loof. Snijd ze in dunne plakjes met een rasp of mandoline. Vul een kom met koud water en ijsblokjes. Laat de plakjes krokant worden in het ijswater.

Breng de groentebouillon aan de kook. Doe de couscous in een kom en giet er hete bouillon bij tot de couscous een beetje onder staat. Laat enkele minuten wellen.

Schil de paprika en verwijder de zaden en zaadlijsten. Snijd de paprika in kleine blokjes (brunoise).

kookvraag Wat is Brunoise?

Schil de wortel en snijd hem ook in brunoise.

Spoel de koriander en snipper hem fijn.

Pel de avocado’s en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in blokjes.

Schep de paprika, wortel en koriander door de couscous.  Giet er een  flinke scheut olijfolie en een klein beetje azijn bij. Kruid met cayennepeper en meng alles goed door elkaar. Schep de avocadoblokjes voorzichtig door de couscous.

Haal de blaadjes van de peterselie. Spoel de tuinkers en de peterselie. Leg ze in het ijswater bij de radijzen.

Haal de groenten uit het ijswater en laat ze uitlekken in een vergiet waarin je eventueel een schone keukenhanddoek hebt gelegd.

Halveer de kerstomaten.

Meng de kerstomaten met radijs, peterselie en tuinkers. Breng op smaak met wat olijfolie, peper en zout.

Spoel de makreelfilets grondig onder koud stromend water en dep ze droog met keukenpapier. Schraap het bovenste laagje weg met een scherp mes.

Snijd de vis in kleine blokjes en meng de tartaar met een beetje olijfolie. Breng op smaak met peper.

Zet een hoge dresseerring op een bord. Schep er een laag couscous in en druk goed aan. Ga verder met een laag makreeltartaar en druk ook goed aan. Werk af met een laag sla.

Haal de dresseerring weg.

Tartaar van makreel met couscous en avocadosalade