Tartaar van Coeur de Boeuf met chorizokroket en verse chorizomayonaise

Dit is een uniek voorgerecht om u tegen te zeggen. Met chorizokroketjes geserveerd op tartaar van Coeur de Boeuf tomaten en een smeuïge chorizomayonaise als afwerking kan je dag niet meer stuk.

Ingrediënten

  • een scheut olijfolie
  • 400 g chorizo
  • 120 g boter
  • 175 g bloem
  • 6 dl melk
  • 250 g schapenkaas
  • een snuif keukenzout
  • een snuif paprikapoeder
  • een snuif cayennepeper
  • 1 ei
  • peper
  • 75 g panko
  • 75 g paneermeel
  • 1 chilipeper
  • 1 sjalot
  • enkele takjes verse basilicum
  • 2 coeur de boeuftomaat
  • 30 g pijnboompit
  • een scheut olijfolie
  • een scheutje wittewijnazijn
  • een snuif keukenzout
  • 1 ei
  • 1 koffielepel mosterd
  • 1 koffielepel wittewijnazijn
  • een scheutje water
  • een snuif keukenzout

Benodigdheden

  • rasp
  • zeef
  • blender
  • ovenschaal
  • mixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voor de chorizokroket

Verwarm de friteuse op 175 °C.

Laat een scheutje olie heet worden in een grote pan.

Snijd de chorizo in stukjes en bak ze in de olie.

Laat de boter smelten in een pot en voeg de bloem toe. Roer goed. Voeg terwijl de melk toe. Zet het vuur af. Rasp de kaas erbij. Meng het geheel door elkaar. 

Haal de chorizo van het vuur en laat even uitlekken in een zeefje. Bewaar het vet van de chorizo voor de mayonaise.

Schep de chorizo in de pot van de blender en mix fijn.

Voeg de chorizo bij het bloemmengsel. Kruid af met een snuif zout, paprikapoeder en cayennepeper.

Vet de ovenschaal in met olijfolie. Giet het beslag in de schaal. Dek af met folie en plaats minstens 15 minuten in de koelkast.

Doe de bloem in een schaal.

Kluts het eiwit (bewaar de dooier) met peper en een flinke scheut olijfolie in een andere schaal.

Doe de panko met het paneermeel in een derde schaal.

Haal het beslag uit de koelkast. Maak er kroketten van en dip ze om de beurt in de 3 schalen. Haal ze eerst door de bloem, vervolgens door het eiwit en als laatste door de panko en het paneermeel.

Bak de kroketjes goudbruin in een friteuse op 175 °C en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

tip Bak de kroketten totdat je een kleine ‘ontploffing’ hoort. Dan zijn de kroketten klaar. Dit duurt gemiddeld 4 à 5 minuten.

Voor de tartaar van Coeur de Boeuf

Snijd de chilipeper, de sjalot en de basilicumblaadjes fijn.

Snijd de Coeur de Boeuf tomaten in vier en verwijder de pitjes. Snijd vervolgens het vruchtvlees in fijne blokjes.

Bak de pijnboompitjes in een droge pan. 

Doe alles in een kom. Voeg een scheutje olijfolie en een scheutje wittewijnazijn toe. Meng door elkaar en kruid af met een flinke snuif zout.

Voor de chorizomayonaise

Voeg de eierdooier die je aan de kant hebt gezet samen met extra eigeel.

Voeg er de wittewijnazijn, de mosterd, een snuif zout en een kleine scheut water aan toe. Mix met een mixer.

tip Om een luchtig resultaat te bekomen, kan je de mixer telkens licht optillen.

Voeg er de chorizo-olie aan toe en mix opnieuw.

Voor de afwerking

Schep de tartaar van tomaat op een bordje. Serveer er een kroketje van chorizo bij en werk af met wat verse chorizomayonaise.

Tartaar van Coeur de Boeuf met chorizokroket en verse chorizomayonaise