Tajine van kip met groene olijven en zoute citroen

Voor de liefhebbers van de bekende Noord-Afrikaanse stoofpot maakt Jeroen vandaag deze klassieker onder de tajines. Kip, groenen olijven en gepekelde citroen zijn de belangrijkste spelers. Met wat couscous erbij kan je voor je het weet aan tafel! 

Ingrediënten

  • 3 teentje knoflook
  • 50 g gember
  • 1 chilipeper
  • een flinke scheut olijfolie
  • een snuif ras el hanout
  • een snuif paprikapoeder
  • een snuif komijnpoeder
  • een snuif kurkumapoeder
  • 4 kippenbout
  • 2 ajuin
  • enkele takjes verse tijm
  • een snuif keukenzout
  • 2 dl kippenbouillon
  • een snuifje kardemom
  • een snuif komijn
  • 200 g couscous
  • 0.5 bussel krulpeterselie
  • 1 citroen
  • 200 g groene olijven

Benodigdheden

  • Tajine

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Snipper de chilipeper fijn en doe hem in een kom. Pel de look en rasp erbij. Schil de gember en rasp hem er ook bij. Voeg er vervolgens een flinke scheut olijfolie aan toe. 

Voeg er de kurkuma, de komijn, gerookt paprikapoeder en ras el hanout aan toe en meng alles onder elkaar.

Snijd de kippenbouten in twee en meng ze onder de kruidenpasta.

Laat een scheut olie heet worden in de tajine.

Pel de uien, snijd ze in halve maantjes en stoof ze aan in de olie.

Leg de stukken gemarineerde kip op de uien en voeg er 4 dl water, een flinke snuif zout en enkele takjes tijm aan toe.

Breng ondertussen de bouillon voor de couscous aan de kook.

Pel de look en rasp bij de gemarineerde kip. Schil de gember, snipper fijn en voeg  toe. Voeg er vervolgens een snuif kurkuma, een snuif komijn en een snuifje kardemom aan toe.

Doe de couscous in een kom en giet er de bouillon over. Laat de couscous enkele minuten wellen.

Snipper de peterselie fijn en houd even apart.

Snijd de gezouten citroen in twee en haal het binnenste eruit. Snijd de schil in reepjes. 

Schep de groene olijven in de tajine en laat ze even mee opwarmen.

Verdeel de reepjes zoute citroen en de peterselie over de tajine.

Serveer met de warme couscous.

Tajine van kip met groene olijven en zoute citroen