Tajine met lamsvlees, abrikozen en couscous

Durf je tajine gerust wat meer uit de kast te halen, want het is een geweldig kookinstrument. Deze stoofpot is voorzien van overweldigende smaken en zal gegarandeerd met open armen ontvangen worden door je geliefden.

Ingrediënten

  • 1 scheut olijfolie
  • 1 kg lamsvlees
  • peper
  • zout
  • 1 eetlepel honing
  • 2 teentje look
  • 0.5 rode chilipeper
  • 1 ajuin
  • 5 wortel
  • 4 stengel selder
  • 1 flinke snuif komijn
  • 2 flinke snuif kurkuma
  • 2 flinke snuif ras el hanout
  • 200 g gedroogde abrikoos
  • 300 g kikkererwten
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • 1 duim gember
  • 200 g couscous
  • enkele blaadjes koriander
  • enkele blaadjes munt
  • enkele lente-uien

Benodigdheden

  • Een tajine

Partners

Bereiding

Bereiding

Laat een flinke scheut olijfolie heet worden in de tajine.

Kruid de blokjes lamsvlees met peper en zout en bak de blokjes goudbruin in de hete olie. Karameliseer het vlees met een flinke eetlepel honing.

Pel en plet de teentjes look. Snijd de chilipeper overlangs in twee, verwijder de zaadlijsten en snipper de chilipeper fijn. Pel de ui en snijd ze in halve ringen.

Schil de wortelen en snijd ze in schijfjes.

Breek de top en de kont van de selder. Zo verwijder je de ruwe draden van de stengels. Snijd de selder in stukken.

Schep het gebakken vlees uit de tajine en houd even apart.

Bak de ui, chilipeper, look en wortelen aan in de tajine.

Kruid de groenten met komijn, ras el hanout en kurkuma.

Snijd de gedroogde abrikozen in reepjes en voeg deze met de blokjes selder toe aan de tajine.

Doe het lamsvlees opnieuw in de tajine en meng de blokjes vlees onder de groenten.

Voeg er vervolgens de kikkererwten en de tomatenblokjes aan toe en meng alles goed onder elkaar. Vul het blikje van de tomatenblokjes opnieuw met water en voeg toe aan de stoofpot voor extra vocht.

Breng het geheel op smaak met enkele takjes tijm, rozemarijn, een flinke snuif zout en peper. Rasp er een duim gember bij voor extra smaak.

Zet het deksel op de tajine en laat de stoofpot een uurtje rustig pruttelen, tot het vlees gaar en zacht is.

Breng water met kruiden aan de kook.

tip Kijk op de verpakking van de couscous hoeveel water je exact nodig hebt.

Giet het water met de kruiden over de couscous en laat de couscous 10 minuten wellen.

Pluk enkele blaadjes koriander en munt. Snijd enkele lente-uien in ringetjes.

Serveer de couscous bij de tajine en werk het geheel af met wat pluksels koriander, munt en de lente-ui.

Tajine met lamsvlees, abrikozen en couscous