Tagliatelli met savooi, witte bonen en pecorino

Wie afziet van een maaltijd met vlees of vis hoeft niet in te boeten op smaak. Deze voedzame pastaschotel is bovendien snel klaar. De savooi kan je naar keuze ook vervangen door snijbiet, warmoes of zelfs rapensteeltjes. En als je toch graag een beetje vlees in je lunch of diner wil verwerken, meng er dan gebakken spekjes of reepjes pancetta doorheen.

Ingrediënten

  • 500 g tagliatelli
  • 120 g pecorino
  • 0.25 savooikool
  • 400 g bonen
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • salie
  • 0.5 citroen
  • boter
  • 1 snuifje muskaatnoot
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een fijne rasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Breng een flinke hoeveelheid water aan de kook. Voeg er een snuif zout aan toe.
Spoel de savooi en snij ze in reepjes. De buitenste donkergroene bladeren hoef je niet persé te gebruiken.
Kook de wintergroente gaar in ongeveer 4 minuten. Laat de reepjes groen nadien uitlekken. Bewaar het hete water om er de pasta in te garen.
Zet een ruime pan (met hoge rand) of een stoofpot op een matig vuur. Smelt er een grote klont boter in, voldoende om straks ook de savooi nog even te stoven.
Pel de ui en de look. Snij de ui in kwarten, en vervolgens in grove snippers. Plet de look tot pulp.
Laat de boter lichtbruin worden (beurre noisette). Bak de snippers ui en de lookpulp enkele minuten in de boter. Voeg er nadien de uitgelekte snippers savooi toe en roer.
Open het blik witte bonen en laat ze uitlekken. Giet de bonen in de pan met groenten. Laat het mengsel nog 5 tot 10 minuten stoven op een zacht vuur.
Gaar intussen de pasta al dente. Jeroen kookt de deegwaren in dat geval één minuut minder lang dan wat er op de verpakking aangegeven staat.
Kruid de groenten met voldoende peper van de molen, wat vers geraspte muskaatnoot en wat zout (naar persoonlijke smaak).
Spoel de salie en pluk enkele blaadjes los. Snipper ze in flinterdunne reepjes en voeg het kruid toe aan de pot. Gebruik niet teveel salie, want dit kruid is zeer aromatisch. Proef even.
Giet de pasta af en stort ze bij de rijkelijke groentesaus. Schep een beetje van het kookvocht in de pan, zodat de groentesaus extra glans en een beetje binding krijgt.
Rasp wat zeste van citroen in de bereiding en knijp er een beetje vers citroensap bij. Rasp enkel het buitenste gele laagje fruitschil.
Rasp tenslotte pecorino (of Parmezaanse kaas) over elke portie dampende pasta.
Tagliatelli met savooi, witte bonen en pecorino