Tagliatelle met lam en Belgische schapenkaas

Lintpasta met een lamsragout: een heerlijke combinatie, al hebben de beide ingrediënten een heel uiteenlopende gaartijd. Terwijl de pasta slechts een kort bad in kokend water nodig heeft, neem het smaakvolle lamsvlees graag z’n tijd om te veranderen in een botermalse ragout. Wat vers geraspte pittige schapenkaas is de kroon op het werk.

Ingrediënten

  • 1 kg lamsvlees
  • 2 ui
  • 2 wortel
  • 3 stengel bleekselder
  • 2 teentje look
  • 80 g tomatenpuree
  • 400 g tomatenstukjes
  • 500 g passata
  • 1 chilipeper
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 takje salie
  • 4 blaadje laurier
  • 3 takje tijm
  • 2.5 dl wijn
  • 0 olijfolie
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 500 g tagliatelle
  • 150 g schapenkaas
  • 0 snuifje zout

Benodigdheden

  • een hakmolen
  • een ruime bakpan
  • een ovenvaste stoofpot (met deksel)

Partners

Bereiding

Bereiding

Pel de uien, schil de wortelen en snij de groenten in grove stukken.

kookvraag
Hoe kan je het best uien snijden?

Spoel de selderstengels schoon en snij de groente in grove stukken.

Pel de teentjes look. Snij de rode chilipeper in grove stukken. (Gebruik een hoeveelheid pikante chilipeper naar persoonlijke smaak.)

Doe alle groenten in de hakmolen. Laat het toestel heel kort draaien, tot alle groenten veranderd zijn in piepkleine blokjes. Maak er in geen geval groentepuree van!

Snij de stukken lamsvlees in hapklare brokken. De kleine stukjes vet laat je best aan het vlees zitten, want ze zorgen voor smaak in de lamsragout.

Verhit een grote braadpan en schenk er een beetje olijfolie in.

Leg de stukjes vlees in de hete pan en laat ze onaangeroerd bakken gedurende 5 minuten. Kruid het vlees tussendoor met wat peper van de molen en een snuif zout. Weersta de drang om te roeren tot het vlees een bruin korstje heeft.

Verwarm de oven voor op 150°C.

Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot op een matig vuur.

Stoof de stukjes groente in de olie. Roer regelmatig. Na 5 minuten voeg je de geconcentreerde tomatenpuree toe. Roer en laat de puree een minuutje meebakken.

Schenk de wijn in de pot met groenten en roer. Laat de wijn voor het grootste deel wegkoken. Zo verandert wrangheid in smaak met diepte.

Neem een eindje keukentouw en bind een tak rozemarijn, de salie, de tijm en de laurier tot een dikke kruidentuil. Laat het bouquet garni meegaren in de groentesaus.

Voeg de blokjes tomaat en de passata toe. Doe ook de goudbruin gebakken stukjes lamsvlees in de pot. Roer, zet het deksel erop en plaats de pot met saus en lamsvlees in de oven van 150°C. Reken een gaartijd van anderhalf tot 2 uur om er een ragout met botermals vlees van te maken.

Kort voor het serveren

Gaar de tagliatelle in ruim water met een flinke snuif zout. Kook de lintpasta beetgaar. (doorgaans 1 minuut korter dan de kooktijd die op de verpakking vermeld staat)
Giet de pasta af en serveer de dampende linten met het ovengegaarde lamsvlees.
Werk de borden af met vers geraspte (Belgische) schapenkaas.
Tagliatelle met lam en Belgische schapenkaas