Tagliatelle met erwtjes, gerookte zalm en wittewijnsaus

Niets zo lekker als verse erwtjes, en dat weet Jeroen maar al te goed. Hij maakt er een heerlijke wittewijnsaus mee, die perfect past bij groene tagliatelle met snippers gerookte zalm.

Ingrediënten

  • 2 ui
  • 3 stengel selder
  • 2 dl Noilly Prat
  • 3 dl visfumet
  • 3 dl room
  • tijm
  • 2 blaadje laurier
  • 1 klontje boter
  • 300 g erwten
  • 1 scheutje bicarbonaat
  • zout
  • peper
  • 500 g tagliatelle
  • 2 eetlepel peterselie
  • 2 eetlepel dragon
  • 2 eetlepel bieslook
  • 2 eetlepel kervel
  • 8 plak zalm

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Maak vooraf alle groenten en verse kruiden schoon die je voor dit gerecht nodig hebt: de erwtjes, de selder, de tijm, de laurier, de kervel, de peterselie, de dragon en de bieslook.

De wittewijnsaus

Pel de uien en snij het loof van de selder.

Snij de uien en de selderstengels grof.

Verhit een klontje boter in een stoofpot en stoof de stukken ui en selder op een matig vuur.

Voeg wat verse tijm en de laurier toe. Laat de kruiden nog even stoven.

Schenk er na enkele minuten een flinke scheut Noilly Prat bij. Roer en laat het vocht inkoken.

Zodra de vermout bijna verdampt is, schenk je er de visfumet bij.

Voeg de room toe en roer de saus om. Laat de saus wat inkoken op een zacht vuur. Reken 30 à 45 minuten tot ze de gewenste dikte heeft.

Straks moet de saus nog afgewerkt worden: dan zeven we hem en kruiden we hem bij. Intussen beginnen we aan de erwtjes en de pasta.

De erwtjes

Dop intussen de erwtjes en spoel ze.
Breng water aan de kook in een kleine pot en voeg een lepeltje bicarbonaat toe.
Doe de erwten in het kokende water en kook ze in enkele minuten beetgaar. Het bicarbonaat zorgt ervoor dat ze hun kleur behouden.
Spoel de erwten meteen onder koud stromend water, zodat ze niet verder garen. Zet de erwten even opzij.
Breng ook water aan de kook in een ruime kookpot, om er de pasta in te garen. Voeg een flinke snuif zout toe aan het water.

Afwerking van de saus

Controleer tijdig of de saus voldoende is ingekookt. (Ze hoeft niet té dik te zijn.)
Zeef de roomsaus. Alle groenten en kruiden hebben hun smaak afgegeven, dus die heb je niet meer nodig. Proef de saus en kruid ze naar smaak met een snuifje zout en wat peper van de molen.

Afwerking van de pastaschotel

Kook de pasta beetgaar in de grote pot met kokend water (volgens de aanwijzingen op de verpakking). Laat hem nadien uitlekken.
Snipper intussen de peterselie, dragon, bieslook en kervel zeer fijn. Strooi ze net voor het serveren in de wijnsaus. Warm ook de erwtjes op in de saus.
Snij de plakjes gerookte zalm in fijne lange snippers. Tip: Rol enkele plakjes zalm eerst even op, zodat je er gemakkelijker lange snippers van kan snijden. Gebruik een scherp mes en maak nadien de snippers los van mekaar.
Serveer een portie pasta met daarop de snippers zalm. Schenk er een flinke lepel warme wijnsaus over.
Tagliatelle met erwtjes, gerookte zalm en wittewijnsaus