Taco pulled turkey met jalapeñosalade

Pulled pork tussen een burger of met een frisse coleslaw vind je tegenwoordig op elk festival. Jeroen maakt een variant met kalkoenvlees en serveert zijn pulled turkey in een taco. Het vlees laat hij eerst zachtjes garen in de oven met een zelfgemaakte kruidenmengeling en appelsap.

Ingrediënten

  • 1 sjalotje
  • een scheut rode wijnazijn
  • 2 kg kalkoenbout
  • 4 eetlepel bruine suiker
  • 2 eetlepel grof zout
  • 2 koffielepels komijnpoeder
  • 1 koffielepel venkelpoeder
  • 2 koffielepels paprikapoeder
  • 1 koffielepel cayennepeper
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 1 eetlepel lookpoeder
  • 2 dl appelsap
  • een scheutje whisky
  • 2 eierdooier
  • 1 eetlepel mosterd
  • een snuifje gerookt paprikapoeder
  • 1 koffielepel sriracha
  • 2 dl arachideolie
  • 0.25 citroen
  • 1 krop ijsbergsla
  • enkele takjes koriander
  • 100 g jalapeñopeper
  • 4 tacoschelp

Benodigdheden

  • een braadslede
  • aluminiumfolie
  • een maatbeker
  • een staafmixer
  • een zeef of vergiet

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 150°C.

Schil en snijd een sjalotje fijn. Laat marineren in een scheutje rode wijnazijn.

Leg de kalkoenbouten in een braadslede.

Maak de droge kruidenmengeling. Meng de bruine suiker, het grof zout, het venkelpoeder, het paprikapoeder, de cayennepeper, de gedroogde tijm en het lookpoeder onder elkaar. Wrijf de kalkoenbouten in met de kruidenmengeling.

Voeg het appelsap en eventueel een scheutje whisky toe en bedek de braadslede met een vel aluminiumfolie.

Schuif de braadslede in de oven en laat 3 uur garen.

Doe de dooiers, de azijn, de mosterd, het gerookte paprikapoeder en de sriracha in een maatbeker en zet de mixer erin. Voeg de olie in een straaltje toe tot je een gebonden mayonaise krijgt. Breng op smaak met wat citroensap, peper en zout.

tip
Je kan naar eigen smaak extra sriracha, gerookt paprikapoeder of een scheutje whisky toevoegen.

Snijd de ijsbergsla in fijne reepjes en laat de schijfjes jalapeño uitlekken. Pluk enkele blaadjes koriander.

Neem de kalkoenbouten uit de oven en pluk het vlees van de kalkoen uiteen met een vork. Meng het vlees met het braadvocht.

Neem een tacoschelp en leg er een laagje ijsbergsla in. Schep er enkele lepels pulled turkey bovenop en werk af met een paar schijfjes jalapeño, enkele blaadjes koriander en een streep mayonaise.

tip
Vul een diep bord met wat polenta om je taco rechtopstaand te serveren.
Taco pulled turkey met jalapeñosalade