Taco met kip

Jeroen maakte ooit ‘pulled pork’, varkensvlees dat je lang op lage temperatuur gaart zodat het heel zacht wordt en je het gemakkelijk uit elkaar kunt trekken. In dit recept doet hij hetzelfde met kip.De kip wordt ingewreven met flink wat exotische specerijen en bruine suiker en gaat dan voor minstens twee uur in de oven. Als ze gaar is, trek je het vlees in stukjes en gebruik je het samen met een pittige Mexicaanse salsa om tacoschelpen te vullen.

Ingrediënten

  • 1 braadkip
  • 3 eetlepel bruine suiker
  • 5 cl appelsap
  • 0 olijfolie
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 1 koffielepel cayennepeper
  • 2 koffielepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel ras-el-hanout
  • 0 zout
  • 8 tacoschelp
  • 2 tomaat
  • 1 rode paprika
  • 1 avocado
  • 0.5 bussel radijs
  • 1 sjalot
  • 1 blik maïs
  • 0.25 bussel koriander
  • 10 zwarte olijf
  • 1 limoen
  • 0 jalapeñopeper
  • 8 eetlepel zure room
  • 0 scheutje azijn
  • 0 scheutje olijfolie
  • 0 cayennepeper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een braadslede
  • aluminiumfolie
  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk

Partners

Bereiding

'Pulled chicken'

Haal de kip uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.

Verwarm de oven voor tot 160 °C.

Meng de bruine suiker met komijnpoeder, gerookt paprikapoeder, cayennepeper en ras-el-hanout.

Wrijf de kip eerst in met olijfolie en dan met de suiker-specerijenmengeling.

Leg de kip in een braadslee en giet er het appelsap rond. Dek af met aluminiumfolie.

tip
Het appelsap zorgt voor stoom onder de folie, waardoor de kip heel sappig blijft.

Bak de kip ongeveer 2 uur in de voorverwarmde oven.

Neem de kip uit de oven. Verwijder het vel en trek het vlees van de botten.

Doe het vlees in de mengkom van de keukenmachine en roer los met een klein beetje van het kookvocht.

tip
Als je de kip van tevoren maakt, zorg er dan voor dat ze warm blijft (bijvoorbeeld in een bain marie).

De taco's

Maak de salsa als de kip bijna gaar is.

Snijd de tomaten kruiselings in en dompel ze heel kort in kokend water. Koel ze even af in koud water. Pel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.

tip
Dompel de tomaat zeker niet te lang in kokend water, want dan worden ze melig.

Schil de paprika, verwijder de zaden en de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes.

Halveer de avocado, verwijder de pit en haal ze met een lepel uit de schil. Snijd het vruchtvlees in stukjes.

Pel en snipper de sjalot. Spoel de radijzen en snijd ze in kleine stukjes.

Meng de tomaten met de paprika, avocado, sjalot, radijzen en maïs.

Hak de koriander fijn.

Sprenkel olijfolie en azijn over de salsa en breng op smaak met een snuifje zout, cayennepeper en gesnipperde koriander.

Afwerken en serveren

Hak de olijven fijn. Rasp wat limoenschil (zeste). Trek de blaadjes van de koriander. Hak de jalapeños fijn.

Vul de tacoschelpen met salsa en warme ‘pulled chicken’. Werk af met een eetlepel zure room, olijven, limoenzeste, koriander en jalapeños.

tip
Om de taco’s gemakkelijk te vullen, kun je ze recht zetten in een grote schaal met ongekookte rijst.
Taco met kip