Taart met limoenpudding, ananas en mango

Deze zomerse taart katapulteert je rechtstreeks naar een of ander exotisch eiland. De basis is een amandelmeringue met daarbovenop een romige vanillepudding met limoen. Deze keer geen kers maar wel ananas, mango en een zelfgemaakte mangogelei bovenop de taart.

Ingrediënten

  • 4 ei
  • 140 g suiker
  • 150 g bloemsuiker
  • 80 g bloem
  • 125 g amandelpoeder
  • 5 dl melk
  • 1 vanillestokje
  • 0.25 citroen
  • 100 g kristalsuiker
  • 2 limoen
  • 50 g vanillepuddingpoeder
  • 2 dl room
  • 2 blaadjes gelatine
  • water
  • 1.5 mango
  • 0.5 ananas
  • 100 g geleisuiker
  • water
  • 1 limoen

Benodigdheden

  • een keukenmachine met menghaak
  • een springvorm (25 ø, 6 cm hoog)
  • bakpapier
  • bakspray
  • een spuitzak
  • een garde
  • een maatbeker
  • vershoudfolie
  • een mixer

Partners

Bereiding

De meringuebodem

Verwarm de oven voor op 170°C.

Scheid de eieren en doe de eiwitten (150 g) in de mengkom van de keukenmachine. De eigelen gebruik je later voor de pudding.

Doe de suiker erbij en laat de machine kloppen tot je een stevig schuim hebt.

Weeg de bloemsuiker, de bloem en het amandelpoeder af. Meng ze onder elkaar en voeg een snuifje zout toe.

Meng de droge ingrediënten onder het eiwitmengsel en spatel alles in een spuitzak.

Bedek de bodem (en eventueel de randen) van de taartvorm met bakpapier.

tip
Gebruik bakspray als lijm om het bakpapier op de rand van je bakvorm te kleven.

Spuit eerst dotjes van het mengsel tegen de rand van de taartvorm en bedek vervolgens de hele bodem met een laag van het beslag.

Bak de taartbodem gedurende 40 minuten in een voorverwarmde oven op 170°C. Laat de bodem daarna volledig afkoelen.

De limoenpudding

Verwarm de melk in een steelpannetje en voeg de vanillezaadjes, de vanillepeul en de citroenzeste toe. 

Doe de eigelen en de suiker in de kom van de keukenmachine en laat de klopper alles mengen tot een egale ruban.

Meng het limoensap en het puddingpoeder onder de ruban.

Giet een beetje warme melk op het mengsel en roer alles los met een garde. Giet alles daarna terug bij de rest van de melk in het pannetje. Verwijder de vanillestok en laat de pudding binden.

Stort de pudding in een kom en leg er een vel vershoudfolie over om af te koelen in de koelkast. Druk de folie goed zodat er geen velletje ontstaat.

Verwarm een klein scheutje op het vuur en klop de rest van de koude room half op.

Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.

Los de geweekte gelatineblaadjes op in de warme room.

Roer de afgekoelde pudding even los en meng er de warme room onder. Spatel er daarna de half opgeklopte koude room ook onder.

Haal de taartbodem even uit de koelkast en giet er het puddingmengsel over. Laat verder opstijven in de koelkast.

De afwerking

Maak de mango en de ananas schoon. Snijd het vruchtvlees in blokjes (brunoise).

Gebruik de helft van een tweede mango of het overgebleven mangovlees rond de pit om de mangogelei te maken. Warm de stukken mango, de geleisuiker, het limoensap en een scheutje water op in een pannetje.

Giet de mangocompote in een maatbeker en zet de mixer erin tot je een gladde gelei bekomt. Laat de gelei afkoelen in de koelkast.

Haal de puddingtaart er opnieuw bij en verdeel de blokjes ananas en mango bovenop de pudding. Giet de koude mangogelei erover en laat de taart nog een half uur verder opstijven in de koelkast.

tip
Verwarm een scherp mes in heet water en ga ermee langs de taartvorm om de puddingtaart uit de vorm te halen.
Taart met limoenpudding, ananas en mango