Swiss roll met rijstpap, speculaas en karamelsaus

Een swiss roll is een opgerolde biscuit met een lekkere vulling. De klassieke wijze is met een aardbeienconfituur. Jeroen gaat voor een eigen versie met een smeuïge rijstpap en krokante speculaas.

Ingrediënten

  • 6 dl melk
  • 40 g melk
  • 1 scheutje melk
  • 65 g dessertrijst
  • 1 vanillestokje
  • 4 ei
  • 150 g kristalsuiker
  • 1 dopje vanille-extract
  • 30 g bloem
  • 30 g maïzena
  • 40 g boter
  • 1 klontje boter
  • een snuifje zout
  • 200 g karamelsnoepjes
  • een scheutje room
  • 25 g puddingpoeder
  • 1 eierdooier
  • 300 g speculaaskoekje

Benodigdheden

  • Een casserole of ruime kookpot
  • een ruime bakplaat
  • boterpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 165°C

Giet de melk in een ruime casserole of kookpot en zet deze op een zacht vuur. 

Voeg er de dessertrijst, de zaadjes van het vanillestokje en het vanillestokje zelf aan toe en laat ongeveer 40 minuten garen op een zacht vuur. Roer regelmatig door de pap. 

Breek de eieren en scheid de eierdooiers van de eiwitten. Doe de eierdooiers in de kom van de keukenmachine. Houd de eiwitten aan de kant. 

Voeg de suiker en het vanille-extract toe aan de eierdooiers en klop het geheel los tot een ruban. 

Weeg intussen de melk, de bloem en de maizena af. 

Doe de juiste hoeveelheid boter in een steelpannetje en laat de boter smelten op het vuur. 

Klop de eiwitten op. 

Roer de melk onder de ruban en zeef er vervolgens de bloem, de maizena en een snuifje zout boven. 

Meng er de gesmolten boter onder en vervolgens voorzichtig de opgeklopte eiwitten.

Neem een ruime bakplaat en neem een vel boterpapier dat net groter is dan de bakplaat. Smeer de bakplaat in met een klontje boter en leg er het vel boterpapier op. Druk het papier goed aan.

Verdeel het beslag over de bakplaat en schuif het gedurende 25 minuten de oven in. 

Doe enkele karamelsnoepjes in een steelpannetje met een scheutje room. Zet een steelpannetje op het vuur en laat het smelten. 

Meet de juiste hoeveelheid suiker en puddingpoeder af. Breek een ei en van de eierdooier op. 

Meng de suiker onder de rijstpap op het vuur en haal het vanillestokje eruit. 

Los het puddingpoeder op onder in een scheutje melk en voeg het mengsel toe aan de rijstpap.

Meng tenslotte de eierdooier onder de rijstpap en laat even afkoelen. 

Voeg een klein snuifje zout toe aan de gesmolten karamel en laat deze vervolgens afkoelen. 

Haal de biscuit uit de oven. Leg een handdoek op de tafel en laat er het biscuit op afkoelen uit de vorm. 

Verkruimel enkele speculaaskoekjes. 

Haal het bakpapier van de afgekoelde bisquit en houd deze even aan de kant. Bestrijk de bleke kant met een laag afgekoelde rijstpap.

Leg er de speculaaskruimels over en rol het biscuit voorzichtig maar stevig op. Rol het op in hetzelfde boterpapier en laat het verder afkoelen in de koelkast. 

Snijd de swiss roll in stukken en serveer met de karamelsaus. 

Swiss roll met rijstpap, speculaas en karamelsaus