Sushibowl met watermeloen

Jeroen schotelt een makkelijke en snelle versie van Japanse sushirijst voor. Dit in combinatie met watermeloen, gemarineerd in heerlijke Aziatische smaken. Met extra toppings als wakamé, sesamzaadjes, komkommer en sojaboontjes is deze vegetarische bowl hét perfecte gerecht voor een smaakvolle lunchbreak!

 

 

Ingrediënten

  • 250 g sushirijst
  • 375 ml water
  • 6 eetlepel sushiazijn
  • 800 g watermeloen
  • een beetje sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel miso
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 komkommer
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • een beetje mirin
  • 200 g sojaboon
  • 2 stengels lente-ui
  • 1 bussel radijs
  • een beetje ijsblokjes
  • 200 g wakamé
  • 4 eetlepel cashewnoten
  • 1 zakje norichips
  • enkele takjes koriander
  • een beetje wasabi
  • 2 eetlepel opgelegde gember

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Spoel de sushirijst in koud water tot het water helder blijft. Schep vervolgens de rijst in een steelpan met het water, het zout en de sushi-azijn en breng het geheel op een zacht vuurtje aan de kook.

Verwijder de schil van de watermeloen en snijd het vruchtvlees in kubusjes (2 op 2 cm). Meng vervolgens de sushi-azijn met de sojasaus, de sesamolie, de olijfolie en de witte miso. Roer alles goed onder elkaar en giet het mengsel over de blokjes watermeloen. Laat een half uurtje marineren.

tip Voeg wat sap van opgelegde gember toe, voor een extra intense smaak

Schil de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes of in schuine repen. Besprenkel de komkommer met sesamolie, mirin, wat sesamzaadjes en laat even staan.

Breng wat water aan de kook en kook de sojaboontjes kort af. Spoel de boontjes onder koud stromend water en dop ze (al dan niet dubbel).

Snijd de lente-ui in hele fijne reepjes. Snijd de radijzen in dunne plakjes. Bewaar ze beiden even op wat ijswater.

Stort de gare sushirijst op een ovenplaatje en koel hem snel af. Sprenkel er nog wat sushi-azijn over en schep vervolgens een paar lepels rijst in een kommetje.

Schep er een flinke lepel gemarineerde watermeloen bij, leg er een hoopje komkommer, wat wakamé, radijsjes, lente-ui en sojaboontjes naast. 

Werk de sushibowl af met wat verbrokkelde cashewnootjes, pluksels koriander, opgelegde gember en een toefje wasabi. Verkruimel er ten slotte nori chips over en serveer.

Sushibowl met watermeloen