Suikertaart

Deze taart is simpel, lekker en een hap winters genot bij een kop koffie, thee of warme wijn. Voor de taartbodem gebruikt Jeroen een versgistdeeg en de vulling combineert witte en bruine suiker. Dit is echte comfort food voor zoetebekken en smakelijk in al haar eenvoud.

Ingrediënten

  • 420 g bloem
  • 210 g boter
  • 80 g melk
  • 30 g kristalsuiker
  • 18 g gist
  • 6 g zout
  • 1 ei
  • 3 ei
  • 1 dl melk
  • 0.5 dl room
  • 1 vanillestokje
  • 90 g bruine suiker
  • 60 g kristalsuiker
  • 25 g amandelpoeder
  • 25 g bloemsuiker
  • 6 klontje boter

Benodigdheden

  • een keukenweegschaal
  • een maatbeker
  • een deegrol
  • een ronde gekartelde taartvorm (diameter 23-26 cm)
  • een taartrooster

Partners

Bereiding

Het gistdeeg bereiden

Laat de boter op kamertemperatuur komen.
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af. Doe de malse boter, de bloem, de suiker en het zout in de mengkom van de keukenmachine.
Plaats de deeghaak en laat het toestel draaien.
Verwarm de melk op een zacht vuur en los er verbrokkelde verse gist in op.
Schenk de melk met gist bij het deeg in de machine. Voeg tenslotte het ei toe en laat het toestel draaien tot je een egale bal gistdeeg bekomt.
Wikkel het gistdeeg in vershoudfolie en laat het opstijven in de koelkast.

De taartbodem

Neem een taartvorm, smeer er een laagje boter in en bepoeder het oppervlak met bloem.
Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 3 mm dik. Drapeer hem voorzichtig over en in de taartvorm. Druk het deeg aan in alle hoekjes en kantjes van de vorm.
Rol met de deegrol over de randen van de taartvorm en snij zo de overhangende resten deeg los.
Zet de vorm met deeg in de diepvriezer en bereid de taartvulling.
Een rest deeg kan je verpakt invriezen voor een toekomstige bereiding.

De vulling

Verwarm de oven voor tot 230°C.

Weeg de juiste hoeveelheden witte en bruine suiker. Giet 2/3 van het mengsel over de taartbodem en verdeel de suiker gelijkmatig.

Meng het amandelpoeder en de bloemsuiker in een apart schaaltje. Strooi het bovenop het suikermengsel en verdeel het over de volledige taartbodem.

Giet de melk in een maatbeker en voeg de room toe. Breek ook de eieren in het mengsel.

Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap er de zwarte zaadjes uit. Doe ze in de mengbeker met melk, room en eieren en klop het mengsel los met de garde.

tip
Hou je van kaneel, roer dan een snuif kaneelpoederdoor het mengsel.

Zet de taartbodem op het rooster van de oven en schenk er ter plekke de vulling in. Verdeel kleine klontjes boter over het oppervlak van de taart.

Sluit de oven en bak de suikertaart 10 minuten op de hoge temperatuur van 230°C.

Verlaag de oventemperatuur naar 200°C, strooi het restje bruine en witte suiker over het gebak en laat de suikertaart nog 20 minuten verder bakken, tot ze een goudbruin oppervlak heeft.

Leg de warme suikertaart op een taartrooster en neem de bakvorm weg.

Draai de taart opnieuw om, laat ze op het gemak afkoelen en serveer.

Suikertaart