Strudel van Gandaham, asperges, ricotta en parmezaan

Deze hartige, gevlochten bladerdeegtaart ziet er niet alleen prachtig uit, ze smaakt ook fantastisch! Hoe kan het ook anders met ingrediënten als witte asperges, twee soorten Belgische ham, parmezaan en ricotta? 

Ingrediënten

  • 1 bussel witte asperges
  • 1 ajuin
  • 1 teentje knoflook
  • enkele takjes tijm
  • 150 g gekookte ham
  • 75 g parmezaan
  • enkele druppels citroensap
  • 1 snuif nootmuskaat
  • 250 g ricotta
  • 1 snuifje cayennepeper
  • 1 eierdooier
  • 1 een scheut melk
  • 1 bladerdeeg
  • 8 plakjes Gandaham
  • 2 eetlepel sesamzaadjes
  • 150 g veldsla
  • enkele takjes kervel
  • enkele takjes platte peterselie
  • enkele takjes dragon
  • een scheutje olijfolie
  • een scheutje balsamicoazijn

Benodigdheden

  • rasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 180 graden.

Schil de asperges en breng ze in een pot koud gezouten water aan de kook.

Zet een pan op het vuur en smelt er een klont boter in. Pel de ui en look, en snipper ze fijn. Stoof ze aan in de boter. Snipper ook de tijm fijn en laat meestoven.

Snijd de ham in blokjes en laat meestoven in de pan.

Rasp de parmezaan in een kom en voeg er de ricotta aan toe. Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en citroensap.

Haal de asperges uit de pot wanneer ze gaar zijn. Houd 3 asperges apart en snijd de rest in blokjes.

Meng de blokjes asperges, de gebakken ui en de ham onder de ricotta en de parmezaan. Breng indien nodig op smaak met cayennepeper.

Kluts de eidooier in een kommetje en voeg een scheutje melk toe. 

Leg het bladerdeeg op wat bakpapier en leg vervolgens de plakjes Gandaham erop.

Maak diagonale insnijdingen in de zijkanten van het deeg, bovenaan te beginnen.

Schep de vulling van asperge, ricotta en ham in het midden van de Gandaham. Leg de overige asperges op de vulling.

Plooi de bovenkant van het deeg naar binnen. Vlecht vervolgens de repen deeg in elkaar, over de vulling heen. Plooi het laatste deel van het deeg toe en bestrijk het met eigeel. Strooi er sesamzaadjes over.

Plaats het gebak in de oven en bak de strudel gedurende 30 à 40 minuten. 

tip Controleer regelmatig, de baktijd is afhankelijk van het type oven.

Doe de gewassen veldsla samen met de groene kruiden in een kom. Breng het slaatje op smaak met olijfolie, balsamico, enkele druppels citroensap, peper en zout.

Strudel van Gandaham, asperges, ricotta en parmezaan