Stroopwafels

Jeroen leefde voor 'Goed volk' tien dagen tussen kermismensen en het was een fantastische ervaring. Het zijn loyale, warme mensen die heerlijk typische gerechten maken, zoals deze lackmans of laquemants – fijne wafels gevuld met stroop.

Ingrediënten

  • 1 dl melk
  • 40 g gist
  • 450 g bloem
  • 50 g kristalsuiker
  • 180 g boter
  • kaneelpoeder
  • een snuifje zout
  • 1 ei
  • 350 g bruine suiker
  • 100 g kandijsiroop
  • 1 dl water
  • 225 g boter
  • 1 kaneelstokje

Benodigdheden

  • een keukenmachine met een kneedhaak
  • een wafelijzer met ijzers voor fijne wafeltjes

Partners

Bereiding

Bak een wafel goudbruin in het wafelijzer. De gist zorgt ervoor dat de wafels een beetje ‘opblazen’.

Haal de wafel uit het ijzer en snijd ze meteen open met een gekarteld mes. Smeer er stroop tussen. Bak de rest van de wafels op dezelfde manier.

Laat de wafels afkoelen.

Het deeg

Verwarm de melk in een steelpan tot ze lauw is. Brokkel de gist in de melk.

tip
In plaats van verse gist, kun je ook gedroogde gist gebruiken. Gedroogde gist is ‘sterker’ waardoor je maar de helft van het gewicht nodig hebt (20 gram in plaats van 40 gram in dit recept). Verse gist geeft meer smaak aan de wafels.

Meng de bloem met de suiker en de malse boter. Doe er een snuif kaneel en een snuifje zout bij. Kneed in de keukenmachine tot een glad deeg.

Doe een ei bij het deeg en giet er dan traag de melk met de opgeloste gist bij.

Dek het deeg af met huishoudfolie of een schone keukenhanddoek. Laat een uur rijzen op een warme plaats waar niet te veel temperatuurschommelingen zijn.

De stroop

Doe de suiker met de kandijsiroop, het water, de boter en een kaneelstok in een steelpan. Breng aan de kook op een matig vuur en laat rustig een beetje inkoken.

Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. De stroop zal indikken.

De wafels

Laat het wafelijzer opwarmen.

Rol balletjes van het deeg die iets groter zijn dan een pingpongballetje. Duw ze wat plat.

Stroopwafels