Stoofvlees van everzwijn met frietjes en witloofsalade

Om de Ardeense gezelligheid nog eens extra in de verf te zetten, maakt Jeroen op de laatste dag van Winterkost een fantastische stoofpot met de diepe smaak van everzwijn en een lokaal biertje. Altijd goed met verse frietjes en een fris witloofslaatje

Ingrediënten

  • 2 ajuin
  • 2 teentjes look
  • 4 stengels selder
  • 800 g stoofvlees
  • 300 g gerookt spek
  • 2 koffielepel stoofpotkruiden van Dagelijkse kost
  • 1 fles bier
  • 2 eetlepel Luikse stroop
  • 2 eetlepel mosterd
  • 3 sneetjes brood
  • 4 stronkjes witloof
  • 2 eetlepel mayonaise
  • een scheutje natuurazijn
  • 800 g frietaardappelen

Benodigdheden

  • een friteuse

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voor het stoofvlees:

Laat de oven voorverwarmen tot 160°C.

Smelt een klont boter in een grote pot. Pel de uien en de look en spoel de selder. Snijd de uien, de selder en de look grof. Stoof ze aan in de hete boter.

Smelt een klont boter in een ruime pan. Kleur de stukken stoofvlees goudbruin aan alle kanten. Kruid met peper en zout.

Snijd het spek in reepjes en doe ze bij de uien, de look en de selder in de pan. Breng op smaak met de stoofpotkruiden van Dagelijkse kost.

Schep het gebakken vlees bij de groenten en het spek. Blus de pan van het vlees met het bier en roer de aanbaksels met een houten lepel voorzichtig los. Giet het bier met de aanbaksels daarna bij de groenten in de stoofpot.

 

Voeg de Luikse stroop toe en roer alles goed onder elkaar. Bestrijk de boterhammen met een flinke laag mosterd en leg ze mee in de stoofpot. Zet een deksel op de pot en laat het stoofvlees 2 uur garen in de oven op 160°C.

Voor de witloofsla:

Verwijder de harde, bittere kern van de witloofstronkjes en snijd fijn. Meng het witloof met de mayonaise en een scheutje azijn en kruid met peper en zout.

Voor de frietjes:

Verwarm de friteuse tot 140°C.

Schil de aardappelen en snijd er frieten van. Spoel de frietjes in koud water en dep ze droog met een schone handdoek.

Pocheer de frieten in de friteuse op 140°C gedurende 3 minuten en laat ze daarna uitlekken en volledig afkoelen.

Verhoog daarna de temperatuur van de friteuse naar 170°C. Bak de frieten nu goudbruin en krokant.

Voor de afwerking:

Haal het stoofvlees uit de oven en serveer het met de witloofsla en de verse frieten.

Stoofvlees van everzwijn met frietjes en witloofsalade