Stoofvlees Parmentier

De klassieke stoofvlees-friet is niet te versmaden, maar met deze versie zet je een kindvriendelijke versie op tafel. Met alcoholvrij bier en smeuïge aardappelpuree.

Ingrediënten

  • 3 ajuin
  • 0 boter
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 1 kg rundvlees
  • 1 fles tafelbier
  • 0 enkele takjes tijm
  • 0 enkele blaadjes laurier
  • 2 kruidnagels
  • 0 peper
  • 2 eetlepel Luikse stroop
  • 4 sneetjes bruin brood
  • 0 scherpe mosterd
  • 1 kg aardappel
  • 1 bussel wortelen
  • 2 eierdooier
  • 0 een scheutje melk
  • 0 nootmuskaat
  • 100 g paneermeel

Benodigdheden

  • keukentouw
  • een dunschiller
  • een ovenschaal

Partners

Bereiding

Bereiding

Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes.

Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje boter in. Stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken.

Verhit een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.

Kruid het vlees met wat peper van de molen en een snuifje zout. Schroei de stukken vlees in de braadpan tot ze een goudbruin kleurtje hebben.

Doe de stukjes vlees in de stoofpot met uien. Hou de braadpan met aanbaksels bij en schenk daarin het bier. Roer alle aanbaksels van het vlees los terwijl het bier aan de kook gebracht wordt (deglaceren).

Zodra het bier kookt, giet je het in de stoofpot.

Bind enkele blaadjes laurier en een paar takjes verse tijm samen met keukentouw. Laat de kruidentuil meestoven in de pot.

Voeg de kruidnagels toe en de Luikse stroop. Kruid met peper en zout.

Besmeer het bruin brood royaal met (scherpe) mosterd. Leg de boterhammen in de stoofpot, met de besmeerde zijde naar onder.

Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur. Of schuif de pot (met deksel) in de oven, gedurende 2 uur op 160 °C.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.

Snijd het loof van de jonge wortelen, maar laat aan elke fijne peen een paar centimeter groen zitten. Spoel de wortelen grondig onder stromend water en schil ze met een dunschiller.

Hou de jonge wortelen heel en kook ze beetgaar in water met een klontje boter. Kruid met peper en zout, en breng verder op smaak met enkele takjes tijm en enkele blaadjes laurier.

Zet een deksel op de pan. Controleer de groente regelmatig, want de gaartijd is afhankelijk van de dikte van de worteltjes.

Giet de aardappelen af. Plet ze tot puree met de eierdooiers, een scheutje melk en een klontje boter. Breng op smaak met (versgeraspte) nootmuskaat en zout.

Haal de kruidentuil uit de stoofpot. Schep het stoofvlees in een ovenschaal. Verdeel de puree gelijkmatig over het vlees.

Zet de oven op grillstand. Strooi het paneermeel over de puree en laat de bereiding zo’n 5 minuten grillen.

Serveer het stoofvlees Parmentier met de jonge worteltjes.

Stoofvlees Parmentier