Stoofvlees op z'n Italiaans met geroosterde aardappelen

Zacht gegaard rundvlees met de diepe smaak van tomaat en rode wijn, grote stukken venkel, olijven en zure uitjes. Dit heerlijk rustiek en Italiaans geïnspireerd stoofvlees is een absolute winner!

Ingrediënten

  • 1 kg rundvlees
  • 200 g pancetta
  • 2 sjalot
  • 3 stengels selder
  • 2 wortelen
  • 2 teentje look
  • een halve venkel
  • 1 bakje champignons
  • 4 dl rode wijn
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 steranijsje
  • 1 eetlepel eekhoorntjesbrood
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 4 dl water
  • 100 g zilveruitjes
  • 4 eetlepel zwarte olijven
  • een snuif gedroogde oregano
  • een snuif gebroken peper
  • een snuif paprikapoeder
  • enkele takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • enkele takjes rozemarijn
  • een snuif rozemarijn
  • enkele takjes oregano
  • 800 g vastkookaardappel
  • snuif grof zout
  • een scheut olijfolie
  • een snuif peper
  • 1 bussel rucola
  • een scheut olijfolie
  • een scheut balsamicoazijn

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Laat de oven voorverwarmen tot 160°C.  Haal het rundvlees tijdig uit de koelkast om op temperatuur te komen. Laat een flinke klont boter smelten in een pot. Snijd de pancetta in reepjes en bak de reepjes in de boter.

Laat in een pan een klont boter smelten, kruid het stoofvlees met peper en zout en bak de stukjes vlees goudbruin. Schep de stukjes vlees uit de pan en houd ze even apart.

Pel de sjalotten en de look. Snijd de sjalotten grof, snijd de look fijn en stoof ze aan met de pancetta. Kuis en was de selder en snijd hem fijn. Schil de wortelen, snijd ze in schijfjes en voeg ze samen met de selder toe aan de pancetta.

Verwijder de kern van de venkel, snijd de rest in grote stukken en voeg het toe aan de pancetta. Snijd de champignons in twee en voeg ze toe aan de groenten.

Giet de wijn in de pan waar het vlees in gebakken is en breng aan de kook. Roer de aanbaksels van het vlees los.

Voeg het vlees toe aan de groenten en strooi er wat bloem over. Voeg de steranijs en de gedroogde paddenstoelen eraan toe. Laat even stoven en voeg de rode wijn toe.

Voeg de blik gepelde tomaten en het water toe. Schep de zure uitjes en de olijven bij de stoofpot en breng het geheel aan de kook. Kruid met wat gedroogde oregano, wat gebroken peper en paprikapoeder.

Maak een kruidentuil met de tijm, de rozemarijn, de verse oregano en de laurier en voeg hem toe. Schuif de pot met deksel  2 uur in de oven. Haal de stoofpot uit de oven wanneer het vlees gaar en zacht is.

Was de aardappelen, snijd ze in stukken en doe ze in een ovenschaal. Schep er wat grof zout over en sprenkel er wat olijfolie over. Kruid met peper en gedroogde rozemarijn en schuif de ovenschaal 30 minuten in de oven. Haal de aardappelen uit de oven wanneer ze gaar zijn.

Was de rucola en laat hem even uitlekken. Giet er een scheutje olijfolie en wat balsamicoazijn over en kruid met peper en zout.

Schep een flinke lepel stoofvlees op een bord en serveer er de geroosterde aardappelen en wat rucola bij.

Stoofvlees op z'n Italiaans met geroosterde aardappelen